RCA pentru biciclete şi trotinete. Au fost stabilite prețurile

RCA pentru biciclete şi trotinete. Au fost stabilite prețurilePolitia locala va sanctiona trotinetele electrice. Sursa foto: EVZ

Cei care dețin trotinete şi biciclete electrice ar putea fi obligați să plătească asigurări de răspundere civilă. Polițele RCA ar trebui să fie plătite de către toți posesorii de vehicule care se deplasează cu o viteză mai mare de 25 km pe oră.

Se modifică legislația cu privire la RCA, iar printre cei care vor plăti polițe de asigurare se numără inclusiv posesorii de trotinete electrice sau biciclete electrice. Proiectul a fost inițiat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în urma accidentelor care s-au înmulțit semnificativ în ultima perioadă.

Noile polițe RCA, pentru biciclete și trotinete

Pentru a transpune în legislația românească o directivă europeană, posesorii de vehicule autopropulsate vor fi obligați să plătească polițe RCA.

„Directiva privind asigurarea Motor la nivel european a fost într-un proces de dezbatere destul de îndelungat. S-a schimbat şi paradigma autovehiculului. Vehiculele, cum noi le ştiam, cu propulsie mecanică, ne gândeam la cele pe patru roţi. Dar între timp, tehnica a evoluat”, a declarat Dorel Duţă, broker asigurări.

Asigurătorii spun că noile polițe ar putea costa aproximativ 150 de lei pe an. În prezent, doar firmele care închiriază astfel de vehicule pe două roți sunt obligate să plătească poliţe RCA. Pentru ceilalți posesori, asigurările sunt facultative.

„Discutăm de un cost de 30 de euro pe an şi avem o limită de vătămări corporale şi răspundere civilă faţă de terţ de 1.000 de euro”, a declarat Marius Constantinescu, expert în asigurări.

Proiectul de lege vine şi cu alte modificări

Conform unui proiect separat, depus în Parlament, poliția locală va putea da amenzi conducătorilor de trotinete electrice care nu respectă normele rutiere. Inițiatorii arată că prevederea este necesară pentru că, în anul 2022, a fost modificat Codul Rutier, introducându-se reguli pe care utilizatorii de trotinete electrice trebuie să le respecte.

În acest sens, potrivit art. 101 din OUG 195/2002 (Codul Rutier), conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcționare, pe timp de noapte, ori fără îndeplinirea condițiilor tehnice minime stabilite prin regulament constituie contravenție sancţionată cu amendă din clasa a III-a de sancțiuni.

Despăgubiri pentru animalele de companie

Apar noi tipuri de asigurare pe lângă RCA pentu biciclete şi trotinete electrice, anunțat directorul general pentru asigurări în ASF. Printre  acestea se numără şi despăgubiri pentru animalele de companie.

„Inițiativa are în vedere mai multe măsuri, în urma analizei pieței din România, în urma problemelor apărute. După cum știți, suntem campioni la accidente. Avem aceste propuneri de modificare în legislație. Mai sunt alte prevederi, în premieră.

Sunt despăgubite pentru prima dată animalele de companie. În cazul unui accident în care sunt și animale în mașină, care sunt rănite, proprietarul va fi despăgubit prin polița RCA. Mai sunt și alte premiere pentru a reglementa această piață, introducerea la nivel European a unui certificat de daună care să ateste istoricul asiguratului. Toate vehiculele care se deplasează și au obligativitatea RCA-ului vor fi monitorizate video.

În cazul în care acestea nu au asigurare RCA, inclusiv trotinetele, pot fi sancționate. Pentru prima dată apar contractele RCA pe perioade scurte sau foarte scurte”, a spus Valentin Ionescu, director general pentru asigurări în ASF, la Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News