Codul Rutier. Sancțiunea care vine când nu te aștepți

Codul Rutier. Sancțiunea care vine când nu te aștepțiMașini. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Șoferii români riscă să fie amendați cu sume de aproape 3.000 de lei dacă nu respectă regulile privind dotările mașinilor. În cazul în care aceste schimbări afectează oamenii din jur, Poliția se poate autosesiza.

Șoferii români își pot monta pe mașinile lor un sistem sonor antifurt pentru a ține hoții la distanță. Este vorba de o alarmă auto, care poate să fie deranjantă de multe ori. Aceste alarme sunt folosite, în cele mai multe cazuri, pentru ca șoferii să audă când cineva se apropie de mașina lor.

Astfel, furturile din mașină și spargerile pot fi evitate. În plus, hoțul va fi prins mai ușor. În legislația rutieră în vigoare se precizează că proprietarii de mașini nu pot instala orice alarmă auto.

În Codul Rutier sunt stabilite caracteristicile pe care trebuie să le aibă alarmele auto. Mai exact, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut. În același timp, intensitatea semnalului acustic nu trebuie să depășească un anumit prag fonic.

Șoferii au voie să instaleze doar anumite alarme

În Ordinul emis de Ministerul Sănătății, nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației, se precizează care este valoarea maximă a pragului fonic. În cazul apartamentelor, este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00).

hot, masina, furt, spargere masina, furt din masina

Hoț de mașini / Sursă foto: Dreamstime.com

Valoarea nivelului acustic este determinată în interiorul unei camere care are ferestrele închise. În plus, Regulamentul de aplicare a Codului rutier stabilește că sunt interzise și alarmele auto extrem de sensibile. Este vorba de acele alarme care se declanșează la trecerea unei altei mașini.

„Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul”, se precizează în regulament.

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru nerespectarea legislației

Posesorii de mașini care încalcă aceste prevederi riscă amenzi contravenționale din clasa a IV-a de sancțiuni. Este vorba de acele amenzi cuprinse între nouă și 20 de puncte-amendă.

Punctul de amendă din acest an are valoarea de 145 de lei. Acest lucru înseamnă că sancțiunile pentru cei care folosesc o alarmă auto ce nu respectă regulile impuse de lege sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.