Cod Rutier 2020. Amenzi de până la 2900 de lei pentru șoferii care...

Cod Rutier 2020. Amenzi de până la 2900 de lei pentru șoferii care...

Șoferii riscă amenzi mari dacă nu renunță la anumite dispozitive antifurt, potrivit Codului Rutier.

Șoferii care au montate sisteme sonore antifurt riscă amenzi de până la 2.900 de lei, dacă acestea sunt neconforme. Potrivit legii în vigoare, o alarmă auto nu trebuie să „țipe” mai mult de un minut. Totodată, intensitatea sunetului nu trebuie să depășească pragul fonic.

„După cum a stabilit Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației, valoarea maximă a pragului fonic pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții, între orele 22:00 – 06:00. De asemenea, specialiștii au determinat valoarea nivelului acustic în interiorul unei camere ce are ferestrele închise”, potrivit playtech.ro.

Pe de altă parte, Regulamentul de aplicare a Codului rutier interzice și alarmele auto extrem de sensibile. „Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul", se precizează în document.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, șoferii care încalcă aceste prevederi ale legistlației rutiere riscă amenzi contravenționale, cuprinse între nouă și 20 de puncte-amendă. Amintim că în acest un punct-amendă are valoarea de 145 de lei, ceea ce înseamnă că cei care folosesc aceste alarme auto pot scoate din buzunar sume cuprise între 1.305 lei și 2.900 de lei.

Atenție, șoferi! Cea mai mare schimbare de Cod Rutier

Este vorba de un proiect de modificare a Codului Rutier, lansat în dezbatere publică de Ministerul de Interne, prin care ar putea fi scăzute vârstele de obținere a permisului de conducere pentru camioane și de autobuze.

„Prin excepție de la vârsta minimă prevăzută la alineatul (4) litera d), vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile C și CE este de 18 ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test.

„Vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile D și DE este de 21 de ani” (6) Prin excepțiede la vârsta minimă prevăzută la alineatul (4) litera e), vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile D și DE este de 21 de ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test.

„Vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile D și DE este de 23 de ani” (7) Prin excepție de la vârsta minimă prevăzută la alineatul (4) litera e), vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile D și DE este de 23 de ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale accelerate, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test”, se arată în proiectul care se află dezbatere publică din data de 22 iulie 2020.

Categoria C vizează camioanele, iar categoria CE se referă la ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria C la care se adaugă o remorcă care are o masă totală mai mare de 750 de kilograme. În prezent, vârsta de obținere a acestor permise ese de 21 de ani.

În prezent, în ceea ce privește categoriile D și DE, vârsta minimă a șoferilor care le pot obține este de 24 de ani.