Cum justifică BEC cenzura online. Români riscă să plătească amenzi fără precedent

Cum justifică BEC cenzura online. Români riscă să plătească amenzi fără precedentBEC. Sursa foto: bec.ro

Biroul Electoral Central (BEC) a oferit clarificări cu privire la noile sale atribuții în monitorizarea și intervenția asupra conținutului electoral distribuit online, în contextul alegerilor prezidențiale din 2025.

Amendă pentru opiniile politice exprimate pe rețelele de socializare

Opinile politice exprimate pe rețelele sociale pot atrage amenzi de până la 50.000 de lei pentru români. Până acum, BEC a aplicat peste 250 de sancțiuni.

Pentru prima dată, legislația electorală permite BEC să intervină direct în mediul digital. În timpul campaniei electorale, precum și în ziua votului și în ajunul acestuia, BEC va putea analiza plângerile referitoare la campaniile desfășurate pe platformele online. Dacă se constată că anumite materiale conțin informații ilegale, BEC va emite decizii de eliminare adresate platformelor digitale mari.

„Pentru asigurarea obiectivității, transparenței, corectitudinii și integrității desfășurării procesului electoral, în perioada campaniei electorale, în preziua și în ziua votării pentru alegerea Președintelui României în anul 2025, ca element de noutate, legislația în materie electorală statuează că BEC soluționează plângerile privind campania electorală desfășurată în mediul online și, în cazul în care constată că materialele reclamate au conținut ilegal, emite către platformele online foarte mari decizii de înlăturare a acestora”, transmite BEC.

BEC cenzurează în numele prevenirii manipulării

BEC subliniază importanța echilibrului între libertatea de exprimare și prevenirea manipulării sau dezinformării în contextul electoral. BEC precizează că persoanele fizice fără funcții publice care postează frecvent și repetitiv materiale de propagandă electorală pe conturile personale de pe platforme online mari devin actori politici cu potențial de influențare a alegătorilor.
„Întrucât interesul public vizează cu precădere eliminarea materialelor cu conținut ilegal postate online de către persoane fizice care nu dețin funcții elective sau alte funcții publice, Biroul Electoral Central subliniază că un proces electoral corect presupune, printre altele, un echilibru just între libertatea de exprimare – inclusiv dreptul unei persoane de a avea opinii politice – și garantarea faptului că informațiile și mesajele promovate respectă dezideratul prevenirii acțiunilor de manipulare și dezinformare a alegătorilor.
Astfel, aceste persoane au obligația de a eticheta corect postările ca materiale publicitare politice, pentru a informa publicul. Neetichetarea corespunzătoare transformă postarea într-un conținut ilegal, conform practicii constante a BEC, confirmată și de instanțe.
retele socializare

retele socializare / sursa foto: dreamstime.com

„În aceste condiții, revine titularilor postărilor obligația de a eticheta respectivele materiale în scopul atenționării și informării corecte a publicului cu privire la caracterul de material publicitar politic. Lipsa unei etichetări corespunzătoare califică postarea ca având conținut ilegal”, se mai arată în comunicatul BEC.

Excepțiile BEC de la noile măsuri

BEC a statuat că, în situațiile în care persoane fizice care nu dețin funcții elective ori alte funcții publice postează pe conturile personale de pe platformele online foarte mari, în mod preponderent și repetitiv – aspect constatat direct și nemijlocit de către BEC – materiale de propagandă electorală, acele persoane dobândesc calitatea de actori politici cu potențial de influențare a electoratului.

Pe de altă parte, Biroul Electoral Central subliniază că opiniile exprimate în nume personal și comunicările care se înscriu în limitele activității jurnalistice nu intră sub incidența noilor măsuri. Acestea sunt protejate de dreptul la liberă exprimare și la informare, astfel că instituția nu a dispus în niciun caz eliminarea unor materiale care se încadrau în aceste categorii.

În ceea ce privește conținutul postat de persoane care dețin funcții publice, BEC face o distincție importantă: postările care descriu modul în care acești politicieni își exercită atribuțiile nu sunt considerate materiale electorale, atâta timp cât nu conțin un îndemn explicit sau implicit la vot.