Războiul pentru Steaua. Scrisoarea care îi dădea dreptate lui Gigi Becali e un fals

Războiul pentru Steaua. Scrisoarea care îi dădea dreptate lui Gigi Becali e un fals

Gigi Becali și echipa sa de fotbal, FCSB, au obținut o victorie mare în fața celor de la CSA Steaua București. Astfel, oficialii de la UEFA sunt de părere că gruparea patronată de Gigi Becali este continuatoarea Stelei București. Totodată, mai marii fotbalului european sunt de părere că palmaresul aparține acelei grupări care a avut o activitate sportivă neîntreruptă, iar cererea unei alte entități nou înființate de a prelua acest palmares este nulă.

UPDATE: Ulterior s-a dovedit că mişcarea asociaţiei cu sediul în Anglia, care susţine clubul patronat de Gigi Becali, este un fals, iar acest lucru este susţinut inclusiv de către "Asociaţia Salvaţi Steaua", susţinătoare, de asemenea, a FCSB-ului.

Gigi Becali a obținut o mare victorie în fața rivalilor săi de la CSA Steaua după ce UEFA a transmis că FCSB, echipa pe care o patronează este continuatoarea grupării de fotbal Steaua București. Oficialii forului european de fotbal au răspuns, astfel, unor întrebări pe care le-au primit din partea Asociației Steaua 1947. La trei luni după ce reprezentanții acestei asociații au transmis un set de opt întrebări, UEFA a revenit cu răspunsuri clarificatoare.

Astfel, prima întrebare la care au răspuns șefii fotbalului european, cu sediul la Nyon, a fost: „De ce consideră UEFA faptul că FCSB (fosta FC Steaua București) este societatea care continuă activitatea de fotbal prin preluarea echipei de fotbal de la Asociația Fotbal Club Steaua București?”

Ne puteți urmări și pe Google News

Răspunsul celor de la UEFA a fost clarificator în acest sens, dându-i câștig de cauză lui Gigi Becali în disputa pe care o are cu Ministerul Apărării Națonale.

„UEFA respectă și aplică regulamentul FIFA în special atunci când este vorba de spețe sportive, bine definite în regulamentul anterior specificat. FCSB este considerată ca fiind aceeași entitate sportivă fotbalistică, cu Steaua București, datorită respectării articolului 15, paragraful 4, din regulamentul FIFA. Având în vedere faptul că, atât în 1998 cât și în 2003, toate elementele de identificare conform regulamentului FIFA au fost respectate, UEFA concluzionează faptul că ulterior respectării regulamentului, acțiunile sunt retroactive și nu afectează sub nici o formă identificarea aceluiași club”, se arată în răspunsul pe care l-a transmis UEFA, după cum relatează publicația ziare.com.

Sursa foto: FCSB / Facebook

UEFA a decis cui aparține palmaresul

Mai departe, forul european subliniază că palmaresul sportiv fotbalistic aparține grupării care a avut o activitate sportivă în formă continuă. Adică grupării lui Gigi Becali, FCSB. Acesta, palmaresul, nu poate fi preluat de o altă entitate sportivă nou înființată, așa cum este CSA Steaua București, clubul patronat de Ministerul Apărării.

„Un palmares sportiv fotbalistic aparține de activitatea sportivă în formă continuă. Astfel încât dacă o altă activitate sportivă nou înființată ar revendica un palmares sportiv de la o altă activitate sportivă neîntreruptă atunci cererea ar urma să fie nulă și lipsită de sens”, a mai transmis UEFA, în răspunsul către Asociația Steaua 1947 .

De asemenea, în același context, oficialii europeni au precizat că, în Europa, „nu mai există nici un club de fotbal care să fie în totalitate sub conducerea unui minister de stat, toate fiind reorganizate ca și entități juridice private”.

sursa: arhivă EVZ

Războiul pentru Steaua

În luna decembrie a anului 2014, echipa lui Gigi Becali, Steaua București, la acea vreme, a pierdut dreptul de a folosi acest nume. A fost o decizie luată de Înalta Curte de Casație și Justiție din București, la cererea lui Florin Talpan, juristul CSA. Acesta a reclamat că Gigi Becali a folosit ilegal numele Steaua.

De atunci a început un adevărat război între cele două părți și, în ciuda faptului că au existat mai multe runde de negociere, nu s-a ajuns la o înțelegere. Gigi Becali a fost nevoit să schimbe numele echipei sale în FCSB.

Armata a reînființat secția de fotbal în 2017, atunci când Steaua a înscris o echipă de seniori în liga a patra.