Evenimentul Zilei > International > Războiul e aici! Iranul sfidează Londra. Comitet de urgență la guvernul britanic
Războiul e aici! Iranul sfidează Londra. Comitet de urgență la guvernul britanic

Războiul e aici! Iranul sfidează Londra. Comitet de urgență la guvernul britanic

Un petrolier care naviga sub pavilion britanic a fost sechestrat, vineri, în Golf, de membrii Gardienilor Revoluției, trupele de elită ale regimului de la Teheran.

 

Guvernul britanic și-a reunit comitetul de urgență, Cobra, pentru a discuta incidentul.

Armatorul navei Stena Impero, care avea ca destinație Arabia Saudită, a declarat că nu a putut lua legătura cu vasul și că „petrolierul se îndreaptă către Iran”.

Compania a anunțat că la bord sunt 23 de membri ai echipajului. Petrolierul a fost abordat de „mici ambarcațiuni neidentificate și de un elicopter”, în Strâmtoarea Ormuz. Foreign Office a dat asigurări că verifică „în regim de urgență” aceste informații.

Pe de altă parte, acțiunea Iranului pare să fie un răspuns la o acțiune a britanicilor, care, săptămâna trecută, au anunțat că au sechestrat în largul Gibraltarului o navă iraniană, Grace One, ce transporta 2,1 milioane de barili de ţiţei. Nava Grace One este suspectată că intenţiona să livreze petrol Siriei, încălcând astfel regimul de sancţiuni europene impus regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Suspiciunile au fost dezminţite de Iran, care a denunţat capturarea navei sale ca pe un act de piraterie, scrie digi24.ro.

Regiunea Golfului şi a Strâmtorii Ormuz, pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă pe planetă, se află de două luni în centrul unor mari tensiuni geopolitice, pe fondul disputei dintre Iran, pe de o parte, şi SUA și Marea Britanie, pe de altă parte. SUA şi-au consolidat forţele în zonă.

Noul incident intervine în condițiile în care Donald Trump anunța joi că SUA au doborât o dronă iraniană, fapt dezmințit de Teheran, dar președintele american a reafirmat, vineri, că așa s-au petrecut lucrurile.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: