Războiul dronelor deasupra Rusiei, tensiuni în Moldova: Protestatarii pro-ruși au încercat să intre în sediul Guvernului de la Chișinău

Războiul dronelor deasupra Rusiei, tensiuni în Moldova: Protestatarii pro-ruși au încercat să intre în sediul Guvernului de la Chișinău Maia Sandu. Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

Războiul dronelor, purtat până acum pe pământ ucrainean, ajunge în Rusia, profund lovită marți de o serie de atacuri asupra infrastructurilor energetice. Un avion fără pilot s-a prăbușit la aproximativ 100 de kilometri de Moscova.

Între timp, tensiunile cresc vertiginos în Moldova, cu sute de manifestanți din partidul pro-rus ȘOR care au ieșit în stradă la Chișinău, cerând demisia Guvernului condus de Maia Sandu și alegeri anticipate: unii au încercat să intre în sediul Executivului, dar au fost blocați de polițiști, care au făcut mai multe arestări, înainte ca manifestanţii să se retragă.

"Guvernul trebuie să plătească facturile oamenilor, care au crescut de mai multe ori din vina autorităților. De asemenea, cerem să se respecte neutralitatea, așa cum este scris în Constituție, pentru ca țara noastră să nu fie atrasă în operațiuni de război", a spus Vadim Fotescu, un parlamentar din ȘOR. Partidul Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare, a denunțat din nou încercarea de "destabilizare a situației", care este deja instabilă. Recent, președintele Maia Sandu, care are poziții pro-occidentale, a acuzat Rusia că a pregătit o lovitură de stat la Chișinău, pentru a aduce Moldova în orbita sa.

În timp ce, de zile întregi, Moscova denunță presupusele planuri ale Kievului de a pregăti o "provocare", adică o falsă invazie rusă în Transnistria pentru a justifica un atac ucrainean asupra teritoriului secesionist al Moldovei, unde sunt prezenți aproximativ 1.500 de soldați ruși.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Rusia, un atac al hackerilor asupra canalelor de televiziune și posturilor de radio din diferite regiuni ale țării a contribuit, de asemenea, la tragerea semnalului de alarmă, de la care s-au răspândit alarme false cu privire la iminentele bombardamente cu rachete. În aceleași ore, spațiul aerian de deasupra orașului Sankt-Petersburg a fost închis traficului timp de aproximativ o oră, fără a fi oferite explicații. Ministerul Apărării a anunțat că în regiunea de vest a țării, care include metropola baltică, au avut loc exerciții cu avioane de luptă, care decolaseră pentru a intercepta un obiectiv fictiv.

Liderii militari nu au legat în mod explicit aceste manevre de suspendarea zborurilor, ceea ce a constrâns multe avioane, care se îndreptau spre aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg, să se întoarcă pe aeroporturile de unde au plecat. Ziua dramatică a început odată cu știrea răspândită de presa ucraineană despre două explozii în regiunea rusă Krasnodar, la Marea Neagră, într-o rafinărie a Rosneft, gigantul petrolier de stat de la Moscova.

Un atac eșuat

Potrivit acelorași surse, exploziile, care ar fi spulberat geamurile unor clădiri din apropiere, ar fi fost urmate de un incendiu în uzină, situată în orașul Tuapse. Doar câteva ore mai târziu, Ministerul Apărării de la Moscova a vorbit din nou despre o tentativă de atac a două drone ucrainene, afirmând că sistemele electronice de interceptare le-au făcut să cadă departe de țintă.

Guvernatorii regiunilor Belgorod și Briansk, ambele învecinate cu Ucraina, au vorbit despre alte avioane fără pilot din Kiev, care au sosit pe teritoriul Rusiei sau au fost doborâte de sistemele de apărare, însă, cea mai mare stupoare a fost provocată de drona "prabușită", fără a provoca victime sau pagube - potrivit unor surse rusești -, în regiunea Kolomna, la doar 100 de kilometri sud-est de Moscova.

"Un atac eșuat", a spus guvernatorul regiunii Andrei Vorobiov. Examinând fotografiile publicate de presa rusă, profilul de Twitter "Ukraine Weapons Tracker", care monitorizează armele folosite în conflict, a ajuns la concluzia că drona este un UJ-22 ucrainean, care s-a prăbușit în apropierea unei stații de compresoare de gaze în zona Voskresensk. "Dacă a fost lansată de pe teritoriul ucrainean – observă aceeași sursă –, ar fi parcurs 600 de kilometri și, prin urmare, ar fi cea mai profundă tentativă de atac ucrainean pe teritoriul rus".

Kievul rămâne tăcut cu privire la incident, așa cum a făcut în decembrie anul trecut, când Rusia a susținut că a doborât drone ucrainene care vizau două baze aeriene, la sute de kilometri distanță de graniță, în regiunile Riazan și Saratov. Cu acea ocazie, Moscova a afirmat că trei soldați ruși au fost uciși și patru au fost răniți de fragmente care au căzut la pământ, după ce dronele au fost lovite de foc, potrivit rainews.it

Președintele Vladimir Putin, fără a menționa noile atacuri, a cerut marți Serviciilor de Securitate Internă (FSB) "să țină sub control special granițele cu Ucraina", pentru a preveni infiltrarea "grupurilor de sabotori" și a acuzat Kievul că folosește "metode teroriste". Trebuie să fim vigilenți, pentru a zădărnici tentativele "scursurilor" care urmăresc să provoace diviziuni intern folosind armele "separatismului, naționalismului, neonazismului și xenofobiei", a tunat și fulgerat din nou țarul, care printre altele a semnat și a promulgat legea care prevede suspendarea de către Rusia a New Start, ultimul tratat bilateral cu SUA privind limitarea armelor nucleare.

 

Traducerea Rador