Duma de Stat din Rusia a mărit pedepsele pentru acuzația de „răspândire de informații false” despre armată

Duma de Stat din Rusia a mărit pedepsele pentru acuzația de „răspândire de informații false” despre armată Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Rusia a adus modificări majore la Codul penal și la Codul infracțiunilor administrative, potrivit cărora „discreditarea” armatei ruse poate fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

Rusia va introduce pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele care răspândesc „informaţii false” despre armată. Mai exact, Duma de Stat a aprobat prevederea legală care permite pedepsirea cu până la 15 ani de închisoare în cazul persoanelor acuzate de așa ceva.

Alte sancţiuni: Amenzi de până la cinci milioane de ruble sau muncă în folosul comunităţii timp de cinci ani

Viacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei a scris pe Telegram: „Astăzi pe 1 martie, împreună cu colegii mei, am înaintat spre examinare Dumei de Stat amendamentele la Codul penal și la Codul infracțiunilor administrative privind responsabilitatea pentru discreditarea participanților la operațiunea militară specială.

Contravenienții vor fi aspru pedepsiți cu amenzi de până la cinci milioane de ruble sau valoarea salariilor sau a altor venituri pe o perioadă de cinci ani, sau cu muncă în folosul comunității, ori muncă forțată pe o perioadă de până la cinci ani, sau cu închisoare de până la 15 ani.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Această inițiativă juridică îi va „proteja” pe toți ocupanții care luptă în Ucraina

Potrivit amendamentelor, „orice răspândire publică de informații false în mod deliberat, precum și acțiunile publice care vizează discreditarea Forțelor Armate ale Federației Ruse, a formațiunilor voluntare, a organizațiilor sau a persoanelor care facilitează îndeplinirea sarcinilor de către Forțele Armate Ruse, este inacceptabilă”.

Viacheslav Volodin a mai menționat că a doua lectură a documentului va avea loc pe 2 martie, iar a treia și ultima lectură va avea loc pe 14 martie.

Nu este clar cum defineşte legea noţiunea de „informaţie falsă”. Regula a fost introdusă după a treia şi ultima dezbatere care a avut loc vineri dimineaţa. De asemenea, au fost introduse amenzi pentru cei care răspândesc în mod intenţionat informaţii false.

Editorul Sky News pe afaceri internaţionale Dominic Waghorn a spus că noua prevedere i-ar putea viza pe jurnaliștii ruşi. „Cred că arată direcţia în care se îndreaptă guvernul rus”, a subliniat Waghorn.

Jurnalistul a mai adăugat că în Rusia nu a mai rămas decât un singur organ media independent.