Războiul din Ucraina, ziua 480. Vladimir Putin dezvăluie liderilor africani detalii despre un acord de pace convenit în 2022 de Ucraina, dar abandonat
- Iulia Moraru
- 18 iunie 2023, 06:23
Sâmbătă, liderul rus Vladimir Putin a prezentat în cadrul unei întâlniri cu liderii africani un proiect de tratat parafat cu Ucraina, care ar fi fost iniţial convenit în martie 2022 la Istanbul. Cu toate acestea, Putin a subliniat că Kievul ar fi renunţat ulterior la acord, considerându-l drept un eşec şi aruncându-l la „coşul de gunoi al istoriei”.
Liderul rus a punctat tot la aceeași întâlnire, că Moscova este „deschisă către un dialog constructiv” și a lăudat abordarea diplomatică a țărilor africane față de războiul din Ucraina. El a susținut că „Rusia este pregătită să ia în considerare orice propunere africană pentru soluționarea conflictului în Ucraina”, dar a acuzat Kievul că a refuzat să negocieze.
Vladimir Putin susține că Ucraina ar fi convenit în 2022 asupra unui acord de pace
Putin susţine că documentul în care Ucraina accepta pacea se numea „Tratatul privind neutralitatea permanentă şi garanţiile de securitate pentru Ucraina”.
„Aş dori să vă atrag atenţia asupra faptului că, cu ajutorul preşedintelui Turciei, (Tayyip) Erdogan, după cum ştiţi, au avut loc o serie întreagă de negocieri între Rusia şi Ucraina, în Turcia, pentru a elabora atât măsurile de încredere pe care le-aţi menţionat, cât şi pentru a elabora textul tratatului în sine.
Nu am convenit cu partea ucraineană ca acest acord să fie confidenţial, dar nu l-am prezentat niciodată, nu l-am comentat niciodată. Proiectul acestui acord a fost parafat de şeful echipei de negociere de la Kiev. Acesta şi-a pus semnătura acolo. Iată-l”, a declarat liderul rus arătând documentul reprezentanţilor misiunii africane.
Liderul de la Kremlin a susținut și că „criza de pe piața mondială alimentară nu este o consecință a conflictului din Ucraina”.
De asemenea, făcând referire la acordul privind cerealele de la Marea Neagră, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu pare să existe „nicio șansă” de prelungire a acordului care permite Ucrainei să exporte cereale în siguranță prin Marea Neagră, prin apele controlate de Rusia.
Lupte grele continuă în Ucraina, în timp ce Rusia lansează peste 35 de atacuri aeriene
Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei afirmă că luptele grele au continuat sâmbătă, cu Rusia lansând 37 de atacuri aeriene asupra Ucrainei și concentrându-și eforturile asupra asaltului principal din nord-est către orașul Bahmut.
„Inamicul continuă să-și concentreze principalele eforturi în direcțiile Lyman, Bakhmut, Avdiivka și Mariinka, iar luptele grele continuă. Au avut loc 22 de confruntări în ultima zi”, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Două persoane au murit în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui sat din regiunea Harkov din nord-estul țării, conform declarației guvernatorului regional, Oleh Sînîhubov. Sînîhubov a menționat într-o postare pe Telegram că forțele rusești au bombardat satul Huryiv Kozachok. O rachetă ghidată antitanc a lovit o mașină care se îndrepta spre sat, acesta fiind situat în apropierea frontierei cu Rusia.
În același timp, forțele rusești au încercat să avanseze sâmbătă către orașele Kupiansk, Lîman, Avdiivka, Marinka și Șahtarsk din estul și sud-estul Ucrainei, însă nu au reușit să obțină câștiguri teritoriale, conform Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit informațiilor, epicentrul războiului s-a deplasat către sud, spre orașele Mariupol și Berdiansk.
Joe Biden spune că nu va „ușura” procedurile de aderare ale Ucrainei la NATO
Atunci când președintele american Joe Biden a fost întrebat dacă ar ușura barierele pentru aderarea Ucrainei la NATO, el a spus categoric „nu”.
„Nu. Pentru că trebuie să îndeplinească aceleași standarde. Așa că nu voi ușura acest lucru”, a declarat el reporterilor sâmbătă, înainte de plecarea sa la Philadelphia pentru primul său eveniment oficial de campanie prezidențială, potrivit CNN.
CNN a raportat anterior că Biden și echipa sa se află în mijlocul unei conversații cu mize mari cu colegii membri ai NATO despre cum și când Ucraina ar putea adera – o dezbatere care ar putea expune tensiunile în alianță înaintea unui summit cheie de luna viitoare la Vilnius, Lituania.