Erdogan temperează speranțele Suediei de a adera la NATO în iulie

Erdogan temperează speranțele Suediei de a adera la NATO în iulie Tayyip Erdogan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele turc consideră că nu sunt îndeplinite condițiile pentru a-și ridica vetoul asupra țării nordice la Summitul de la Vilnius. Recep Tayyip Erdogan a respins presiunea internațională crescândă asupra Ankarei pentru a ratifica candidatura Suediei la NATO înainte ca Alianța Atlantică să se reunească în perioada 11-12 iulie la Vilnius.

Ministerele de Externe occidentale se aşteptau ca Erdogan să-şi îmbunătăţească poziţia după ce a fost reales pentru un nou mandat în mai. Dar Erdogan nu a indicat nicio schimbare majoră în comentariile emise de biroul său, în timp ce oficialii turci și suedezi au reluat miercuri negocierile la Ankara.

"Suedia are aşteptări. Nu înseamnă că le vom îndeplini", a declarat Erdogan. "Pentru ca noi să îndeplinim aceste așteptări, în primul rând, Suedia trebuie să își facă partea", a încheiat el în timpul unei vizite în Azerbaidjan.

Suedia și vecina sa nordică, Finlanda, au pus capăt deceniilor de nealiniere militară și au solicitat să se alăture blocului de apărare condus de SUA ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, începută în februarie 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Turcia și Ungaria, un alt membru NATO, au ratificat anul acesta aderarea Finlandei. Dar parlamentele ambelor țări nu au aprobat încă intrarea Suediei. Este nevoie de sprijin unanim pentru ca noile țări să asigure garanțiile oferite de cea mai puternică alianță de apărare din lume.

Erdogan rezistă presiunilor internaționale

Președintele american Joe Biden l-a presat pe Erdogan cu privire la Suedia în timpul unui apel pe care l-a făcut la o zi după ce liderul turc și-a prelungit mandatul de două decenii până în 2028. Ankara speră să obțină aprobarea Congresului SUA pentru un pachet major de apărare care ar putea moderniza în mod substanțial flota de avioane de luptă învechită a Turciei. Mai întâi, Biden a legat direct vânzarea avioanelor de vânătoare F-16 de aderarea Suediei la NATO.

Erdogan "mai vrea să lucreze la ceva cu privire la F-16. I-am spus că vrem o înțelegere cu Suedia, așa că hai să o facem", le-a spus Biden reporterilor după apel.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat personal oferta cu Erdogan la Istanbul la începutul lunii iunie, înaintea unui summit al alianței în Lituania. Referitor la întâlnirea dintre delegațiile Turciei, Suediei și Finlandei, secretarul general al NATO nu a dorit să intre în detalii, dar a asigurat că "s-a desfășurat într-un spirit constructiv și s-au făcut unele progrese și vom continua să lucrăm pentru ratificarea Suediei cât mai curând posibil".

Erdogan a menționat că vizita lui Stoltenberg a coincis cu un protest la Stockholm al susținătorilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat o organizație teroristă atât de Ankara, cât și de către Statele Unite și Uniunea Europeană. Turcia face presiuni ca Suedia să interzică și să restrângă astfel de demonstrații.

"Există drepturi acordate forțelor de ordine [suedeze] conform Constituției. Folosiți aceste drepturi. Dacă nu vă ocupați de asta, nu putem [spune da] la Summitul de la Vilnius", a clarificat Erdogan.

NATO vrea neapărat să se extindă

Suedia a luat deja o serie de măsuri menite să atenueze preocupările Turciei. Guvernul conservator al lui Ulf Kristersson a fost de acord să extrădeze un autoproclamat simpatizant al militanților kurzi care a fost condamnat în Suedia pentru trafic de droguri. La fel, țara nordică și-a înăsprit legile antiteroriste.

Aşteptând să afle detalii despre întâlnirea de la Ankara, Kristersson a insistat ca "acum Suedia şi multe alte ţări NATO cred că este timpul. Dar mereu am spus că numai Turcia poate lua decizii turceşti, şi atât Turcia ştie asta, aşa cum toţi o ştiu".

Turcia "a putut să-și exprime nişte preocupări. Finlanda și Suedia au abordat aceste preocupări și, în opinia noastră, le-au abordat în mod adecvat și eficient", a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken în această săptămână. "Și așteptăm ca acest lucru să se întâmple în următoarele câteva săptămâni".

La rândul ei, în conferința de presă zilnică, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a cerut Ankarei să ratifice cât mai curând posibil aderarea Suediei. "Suedia este un partener de apărare puternic și capabil, care împărtășește valorile NATO, care va consolida alianța și care va contribui la securitatea europeană. Credem că ar trebui să devină membră cât mai curând posibil, fără întârziere", a explicat el.

sursa: RADOR / larazon.es/