Putin, declarații scandaloase la Forumul Economic. Ce spune despre armele nucleare și Ucraina

Putin, declarații scandaloase la Forumul Economic. Ce spune despre armele nucleare și Ucraina Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Preşedintele rus, Vladimir Putin a făcut mai multe declaraţii scandaloase la Forumul economic anual de la Sankt Petersburg, în care a învinuit şi ameninţat Occidentul pentru ajutorul oferit Ucrainei, s-a lăudat cu puterea militară a Rusiei şi nu a ratat ocazia ca să-l jignească pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kremlin a spus că Rusia este în măsură să distrugă orice clădire din centrul Kievului, dar nu vede în aceasta o necesitate şi a declarat că a eşuat contraofensiva ucraineană. Putin a înjurat când a vorbit despre perspectivele negocierilor cu Occidentul privind reducerea arsenalelor nucleare.

Putin despre soarta F-16

Liderul de la Kremlin a declarat că avioanele de luptă F-16, pe care Occidentul le poate transfera în Ucraina, vor avea soarta tancurilor deja transferate: „Tancurile sunt în flăcări. Vor arde și F-16. Nu există nicio îndoială. Rusia va lua în considerare opțiunile de distrugere a acestor aeronave chiar dacă au sediul în afara Ucrainei. Dacă sunt situate în baze aeriene din afara Ucrainei și sunt folosite în ostilități, va trebui să ne uităm cum și unde putem lovi mijloacele care sunt utilizate în ostilități împotriva noastră. Acesta este un pericol grav de a trage în continuare NATO într-un conflict armat”.

Despre cordonul sanitar și clădirile din Kiev

Vladimir Putin a declarat că Ucraina, încercând să atace Kremlinul și regiunea Belgorod, provoacă Rusia la „acțiuni serioase, puternice reciproce”: „Rusia poate distruge orice țintă la Kiev, dar nu vede necesitatea. Dacă am distrus cinci complexe Patriot lângă Kiev, atunci de ce ar trebui să distrugem orice clădire din centrul Kievului? Nu există astfel de restricții. Există o astfel de posibilitate. Dar nu este nevoie. Dacă atacurile asupra regiunilor de graniță ale Rusiei vor continua, Moscova va lua în considerare stabilirea unui cordon sanitar pe teritoriul ucrainean”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre rolul Occidentului în Ucraina şi folosirea armelor nucleare

Liderul de la Kremlin susţine că Occidentul, acuzând Rusia că declanșează conflictul din Ucraina, încearcă să „dea vina pe un cap sănătos”: „Știm cum a început totul. Moscova a fost nevoită să folosească armata și să ajute Donbasul în încercarea de a opri această confruntare armată. Acum, țările occidentale fac eforturi maxime pentru ca Rusia să sufere o înfrângere pe câmpul de luptă, o înfrângere strategică, iar NATO să fie atrasă în războiul din Ucraina. Despre arme nucleare Rusia nu va negocia cu Occidentul cu privire la reducerea arsenalelor nucleare. La naiba, cum spune poporul nostru. Nu este nevoie ca Rusia să folosească arme nucleare, dar utilizarea lor este cu siguranță, teoretic posibilă. Acest lucru este posibil dacă există o amenințare la adresa integrității noastre teritoriale, a independenței și a suveranității, a existenței statului rus. Primele încărcături nucleare tactice au fost deja livrate pe teritoriul Belarusului. Vom finaliza aceast lucru până la sfârșitul anului”

Despre „marja de siguranță”

„Spre deosebire de Ucraina, care va rămâne în curând fără propriul echipament militar, Rusia nu face decât să mărească producția de produse militare. Industria noastră de apărare se dezvoltă pe zi ce trece şi avem o marjă de siguranță foarte mare”, s-a lăudat liderul de la Kremlin.

Despre relaţia cu SUA

„Rusia și Statele Unite practic nu au contacte, dar Moscova nu le refuză. Dacă vor să aibă un fel de dialog cu noi, poftim. Președintele Biden este un adult și un politician cu experiență. Nu este pentru mine să-l învăț. Lasă-l să facă cum crede de cuviință. Iar noi vom face ceea ce credem că este în interesul Federației Ruse și al poporului Rusiei”.

Despre situația de pe piața petrolului

„Deciziile de reducere a producției de petrol nu sunt de natură politică și nu au nicio legătură nici cu o operațiune militară specială, nici cu alte considerente de piață. Ele sunt legate de chestiuni de oportunitate economică pentru ambii producători. În general, noi reușim să echilibrăm piața prin acțiuni comune. Plafonul prețului petrolului rusesc are și consecințe negative pentru Moscova, dar în general. Suntem mulţumiţi de prețurile actuale ale petrolului, iar reducerile sunt minime pe unele piețe”.

Despre Berlusconi şi Zelenski

Preşedintele rus a mai declarat în cadrul Forumului că fostul premier italian Silvio Berlusconi, care a murit pe 12 iunie, a fost o persoană strălucitoare, activă și energică: „Fără nicio exagerare, îl consider o personalitate de talie mondială”. În context, Putin nu a ezitat să-l atace pe Volodimir Zelenski: „Am mulți prieteni evrei din copilărie. Se spune că Zelensky nu este evreu. Este o rușine pentru poporul evreu”.