Războiul din Ucraina zguduie economia! Ce riscă România? Anunţul categoric al BNR

Războiul din Ucraina zguduie economia! Ce riscă România? Anunţul categoric al BNR Sursa foto: Dedi57 | Dreamstime.com

În condițiile în care nu există niciun semn că războiul din Ucraina se va încheia rapid, crește riscul ca acest conflict să conducă la o prăbușire a unei economii globale fragile. Mai multe instituții bancare au înregistrat scăderi semnificative pe bursă. Provocat să comenteze pericolul acestui fenomen pentru deponenții care dețin economii în bănci sau pentru românii cu credite, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a punctat că în țara noastră nu există riscuri ca în afară.

După fluxurile masive de refugiați ucraineni, creșterea inflației și a prețurilor la alimente și petrol s-a declanșat o nouă alertă pe bursă. Mai multe instituții bancare s-au prăbușit, afectând perspectivele economice optimiste în Europa. Totuși, consilierul guvernatorului BNR oferă asigurări că românii nu au motive de îngrijorare.

Scăderi importante pe bursă pentru instituțiile bancare

„Avem 36 de bănci în România, în fiecare bancă, sunt 15 milioane de conturi, 10 milioane de depunători. Fiecare depunător are asigurat depozitul, asigurat prin lege, per persoană, per bancă, până la 100.000 de euro. În privința asta, nu e nicio discuție și niciun risc. Băncile respective, care au probleme, nu sunt bănci din România, chiar dacă sunt acționare ale unor bănci din România, dar și Raiffeisen, și Unicredit și Societe General sunt în România bănci românești cu capital majoritar străin, dar sunt înregistrate ca bănci românești la Registrul Comerțului, funcționează în tabloul sistemului bancar din România ca bănci românești și nu au nicio problemă cu banca mamă în sensul că a venit cu capital și a participat ca o bancă românească”, a explicat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Întrebat dacă, în cazul în care pericolul ar plana și asupra BNR, reprezentanții instituției bancare ar putea să recurgă la subsidiare, consilierul Adrian Vasilescu a respins complet ideea. Acesta a explicat că retragerea capitalului înseamnă desființarea băncii, însă acest demers nu poate să aibă loc doar din prisma celui care a participat la constituirea instituției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Băncile din România, în cea mai bună poziție din ultimii 30 de ani

„Toate aceste bănci sunt, în momentul de față, cu garanție 100% pentru funcționalitatea lor. Sistemul bancar din România este, la această oră, în cea mai bună poziție din ultimii 31 de ani, sub toate aspectele.

Când am avut dificultăți în țară cu câteva bănci cu capital străin, BNR a acționat ferm și fără compromisuri, i-a chemat pe acționari și le-a spus că au singura soluție de a veni cu capital, de a completa capitalul ca să redreseze banca, pentru că România nu a vrut în 2008 să salveze băncile cu bani de la populație”, a evidențiat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, într-o intervenție televizată la Antena 3.

Întrebat despre scăderea cu un procent de 55% a Raiffeisen la bursa din Viena, consilierul Adrian Vasilescu a precizat că instituția bancară din România este una solidă și deține propriile afaceri.