Hezbollah foloseşte o rachetă israeliană antitanc clonată de Iran. Schimbare de strategie
- Emma Cristescu
- 25 noiembrie 2024, 12:57
Hezbollah foloseşte o rachetă israeliană antitanc clonată de Iran. Iranul a ”clonat” în ultimii ani o rachetă israeliană antitanc de tip Spike, pe care o produce în serie şi o livrează Hezbollah, care o foloseşte în prezent împotriva Israelului. Sistemul originar Spike, care consta într-un lansator şi mai multe rachete, a fost abandonat în precedentul Război din Liban, în 2006 şi a fost recuperat de Hezbollah.
Hezbollah folosește o rachetă clonată de Iran
Această rachetă, clonată de Iran, luptă, după 18 ani, împotriva celor care au conceput-o. Iranul ar fi folosit ingineria inversă pentru a ”diseca”, înţelege şi eventual reproduce sistemul, fără să deţină iniţial înţelegerea felului în care a fost conceput şi funcţionează. În trecut, Iranul a copiat drone şi rachete americane.
Sistemul Spike, conceput de Autoritatea israeliană a armamentului Rafael, a ajuns pe mâna unor terorişti libanezi, a devenit ”Almas”, ”diamante” în persană.
Au fost descoperite în urmă cu două luni
Mai multe rachete de acest tip au fost găsite de armata israeliană după ce şi-a lansat actualul război în Liban, în urmă cu două luni. Acestea erau dintr-un stoc de armament mai ”primitive”, între care rachete antitanc de tip Kornet de concepţie rusă.
Iranian Ministry of Defense showcased the Almas 1 Anti Tank Guided Missile at the #IDEAS2024 🇵🇰🇮🇷 pic.twitter.com/3QckaWFjac
— Global Defense Insight (@Defense_Talks) November 19, 2024
Siatemul Almas - fostul Spike - depăşeşte tehnologic rachetele Hezbollah. El este echipat cu un detector termic încorporat şi îţi vizează ţinta printr-o traiectorie balistică. care-i permite să lovească tancuri de sus. Racheta poate transporta două tipuri de ogive. Una dintre ele explodează în două faze, facolitând penetrarea blindajului, iar cealaltă explodează într-o munge de foc.
Iranul îmbunătățește arme pe care le fură
Un centru de cercetare israelian a spus există cel puţin trei versiuni cunoscute ale Almas, un lucru care demonstrează că Iranul poate îmbunătăţi armele pe care le ”fură”. Se zvonește că se află în uz şi o patra versiune. Aceste arme ”clonate” au fost descoperite în timpul Războiului israelian în Liban. Rachete de tip Almas au fost folosite în Războiul Civil din Siria, care a izbucnit în 2011.