Acțiunile lui Putin au consecințe economice. Companiile rusești au căzut la bursă. Pierderi de ordinul miliardelor de dolari

Acțiunile lui Putin au consecințe economice. Companiile rusești au căzut la bursă. Pierderi de ordinul miliardelor de dolari Sursa: arhiva EVZ

Acțiunile companiilor rusești s-au prăbușit după ce Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, aflate în estul Ucrainei. Primele consecințe ale acestei decizii s-au văzut deja la Bursa din Moscova.

Conform informațiilor publice, acțiunile gigantului rus de energie Gazprom s-au prăbușit cu 17%, la bursa din Moscova. A fost o reacție puternic negativă din partea investitorilor la anunțul făcut de Vladimir Putin. De la 80 de miliarde de dolari, la cât era cotată vineri, compania rusească a ajuns la aproximativ 60 de miliarde de dolari.

O altă mare firmă din Rusia, Rosoneft, a pierdut 6 miliarde de dolari din capitalizare într-o şedinţă cu prăbuşiri de 16% a preţului acţiunilor. De asemenea, Lukoil, prezentă și în România, a înregistrat o scădere de 10%, adică de 6,7 miliarde de dolari.

Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, se confruntă cu o prăbuşire de 20% a acțiunilor, la 56 de miliarde de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Indicele principal al bursei de la Moscova, MOEX, a căzut cu 10%. Scăderea a fost și mai mare, la un moment dat, de 14%, cea mai abruptă care a fost înregistrată după criza financiară din 2008.

Prețul la aur și petrol este în creștere

Pe de altă parte, aurul şi petrolul s-au aflat în fruntea unei tendinţe generale de apreciere a valorii materiilor prime. Scumpirea a fost înregistrată în contextul pătrunderii armatelor rusești în Ucraina, în teritoriile separatiste, transmite Bloomberg.

Cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate a crescut cu peste 3%, până la peste 93 de dolari per baril. Iar uncia de aur a atins cea mai ridicată valoare din ultimele opt luni. Un eventual conflict în Ucraina sau sancţiunile impuse Rusiei ar putea afecta livrările de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi grâu.

„Săptămâna aceasta, Ucraina va domina volatilitatea pe pieţele la termen scurt. Petrolul se va tranzacţiona la peste 130 de dolari barilul dacă tancurile vor trece graniţa ucraineană. Asta ar fi un element negativ pentru acţiuni dar şi mai grav pentru aur”, a declarat Jeffrey Halley, analist la Oanda Asia Pacific Pte.

Sursa: Maria Oleinikova | Dreamstime.com

Cerealele sunt mai scumpe

La Bursa de cereale de la Chicago cotaţiile futures la grâu au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună. Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape un sfert din tranzacţiile mondiale cu grâu şi o cincime din vânzările de porumb.

Există îngrijorarea că escaladarea conflictului ar putea perturba livrările de cereale din bazinul Mării Negre.

Conflictul din Ucraina vine într-un moment în care preţurile mondiale la alimente sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Petrol

Sursa: arhiva EVZ

Statele Unite pregătesc sancțiuni

În contextul recunoașterii a independenței celor două regiuni din estul Ucrainei, Statele Unite ar putea impune noi sancţiuni împotriva Rusiei.

„Plănuim să anunţăm marţi noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la deciziile şi acţiunile Moscovei de luni. Ne coordonăm cu aliaţii şi partenerii noştri pentru acest anunţ”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care a recunoscut independenţa Doneţk şi Lugansk și i-a cerut Ucrainei să oprească războiul în aceste regiuni separatiste pro-ruse. În caz contrar, a amenințat că vor exista „consecințe majore”. Imediat, Statele Unite ale Americii au anunțat sancțiuni dure pentru Donețk și Lugansk. Președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv ce interzice orice nouă investiţie, orice schimburi comerciale sau orice finanţare de către cetăţeni americani către, dinspre sau în interiorul acestor regiuni.

Ordinul permite impunerea unor sancțiuni împotriva persoanelor care vor opera în cele două regiuni.