Interesele lui Putin în Ucraina. Planul ascuns al Kremlinului a fost dat în vileag
- Ionel Sclavone
- 21 februarie 2022, 15:43
Vladimir Putin nu-și dorește invazia Ucrainei, ci doar să mențină presiunea militară și tensiunile din zonă pentru a împiedica regimul de la Kiev să adere la NATO. Este opinia mai multor experți militari, conform unei analize pe acest subiect.
Experții în securitate, sunt de părere că liderul de la Kremlin nu are în plan să invadeze statul vecin, Ucraina și să declanșeze un război care l-ar costa destul de scump. Președintele rus ar avea o altă carte pe care dorește să parieze și care i-ar putea aduce o victorie mult mai mare, decât invazia.
Se știe că Vladimir Putin nu-și dorește ca Ucraina să iasă din sfera de influență rusească și să adere la valorile occidentale și la NATO. Iar pentru aceasta a masat numeroase trupe la graniță și amenință cu invazie. De atlfel, în ultimele ore, presiunea a crescut, în contextul tirurilor de artilerie foarte puternice, susținute de separatiștii din Donețk și Lugansk.
Cu toate acestea, în opinia experților consultați de Slate.com, Vladimir Putin s-ar putea prevala de rezoluția adoptată de Duma de stat, prin care se cere recunoașterea Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Odată ce ar recunoaște acestea regiuni separatiste ca state independente, Putin ar putea disloca trupe, tancuri și echipamente militare, la cererea liderilor acestora, pentru a-i proteja pe cetățenii ruși. O astfel de măsură, însă, ar deschide Ucrainei drumul către NATO, exact ceea ce nu-și dorește Putin.
Rusia își dorește o Ucraina slabă
În aceste condiții, Rusia preferă să mențină Donbasul ca parte a Ucrainei dar sub influența sa, astfel ca separatiștii să poată acționa în continuare pentru destabilizarea guvernului de la Kiev. O situație tensionată la graniță, împiedică aderarea Ucrainei la NATO.
Donbas este cea mai populată dintre cele 26 de regiuni ale Ucrainei, asigură o mare parte din industria grea și energetică a țării. Și, în al doilea rând, smulgerea Donbas din teritoriul Ucrainei ar însemna o nouă lovitură adusă integrității teritoriale a statului. Ar fi mai dificil decât anexarea peninsulei Crimeea.
Câte victime a făcut războiul din estul Ucrainei
Acordul de la Minsk, de încetare a focului, semnat în 2015, oferă provinciilor separatiste o voce politică. Sub influența Kremlinului, acestea ar putea avea drept de veto asupra chestiunilor de politică externă a Ucrainei, inclusiv asupra deciziilor privind intrarea în Alianța Nord-Atlantică.
De menționat că în războiul care a izbucnit în 2014, între armata ucraineană și separatiștii din zona de sud-est și-au pierdut viața un număr de 14.000 de oameni.
Statele Unite au informații că Rusia va ataca
Statele Unite au informații conform cărora ordinul de a invada Ucraina a fost transmis comandamentelor ruse. Știrea a fost dată publicității de mass-media americane care citează surse anonime din serviciile de informaţii, informează AFP.
Aceste informaţii l-ar fi determinat pe preşedintele Joe Biden vineri să se declare „convins” că preşedintele Vladimir Putin a decis să atace Ucraina. Casa Albă, Pentagonul şi Departamentul de Stat nu au confirmat, dar nici nu au infirmat aceste informaţii.
Vineri, un oficial al Pentagonului a dat asigurări că peste 40% din forţele ruse aflate la graniţele Ucrainei se află acum în poziţie de atac, gata de război. Mişcări ale trupelor ruse spre graniţa cu Ucraina sunt observate încă de miercuri, potrivit acestui oficial.