Război în Israel, ziua 42. Se pregătește asaltul asupra cartierelor generale ale Hamas

Război în Israel, ziua 42. Se pregătește asaltul asupra cartierelor generale ale Hamas Sursa foto: IDF

Război în Israel, ziua 42. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) trec la „următoarea fază” a operațiunii terestre din Gaza.

Război în Israel, ziua 42.  Armata israeliană controlează partea de vest a oraşului Fâşia Gaza şi se pregăteşte pentru o nouă etapă.

Este vorba despre o  nouăofensiva sa terestră contra mişcării islamiste palestiniene Hamas. Anunţul a fost făcut ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a anunţat că din cauza blocadei israeliene ce împiedică aprovizionarea cu combustibil au fost din nou sistate comunicaţiile în Fâşia Gaza.

Ne puteți urmări și pe Google News

Război în Israel. O nouă operaţiune asupra Hamas

„Am obţinut controlul părţii vestice a oraşului Gaza şi ne îndreptăm către faza următoare a ofensivei terestre în Fâşia Gaza. Cu cât avansăm mai mult în operaţiune, cu atât mai mult creştem presiunea asupra Hamas şi vom reuşi să-i distrugem infrastructura teroristă, inclusiv cartierele sale generale şi tunelurile, şi în acelaşi timp îi vom elimina liderii şi agenţii”, a declarat ministrul Yoav Gallant.

Armata israeliană anunţase mai devreme că desfăşoară pentru a doua zi la rând o operaţiune „precisă şi selectivă” împotriva Hamas în spitalul al-Shifa, situat în partea de vest a oraşului Gaza, spital unde atacurile israeliene şi oprirea generatoarelor din cauza lipsei combustibilului au provocat numeroase victime.

Ministrul Apărării Yoav Gallant este văzut la centrul de comandă al Diviziei 36 din sudul Israelului, 16 noiembrie 2023. (Ariel Hermoni/Ministerul Apărării)

Război Ucraina. Ministrul Apărării Yoav Gallant- la centrul de comandă al Diviziei 36 din sudul Israelului. Sursa foto: Ariel Hermoni/Ministerul Apărării.

179 de corpuri au fost îngropate într-o groapă comună

Directorul spitalului a declarat marţi că, în lipsa altei soluţii, 179 de corpuri au fost îngropate într-o groapă comună în interiorul complexului spitalicesc. Potrivit Israelului, Hamas adăposteşte căi de acces în reţeaua sa de tuneluri subterane.

În acest timp, directorul Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), Philippe Lazzarini, a declarat la Geneva că imposibilitatea aprovizionării cu combustibil a condus din nou la sistarea comunicaţiilor în enclava palestiniană, informaţie confirmată şi de compania de telecomunicaţii din Fâşia Gaza.

Oficialul ONU a acuzat Israelul că odată cu blocada şi asediul asupra enclavei palestiniene încearcă să „stranguleze” activitatea agenţiei ONU.

Război în Israel. Nu mai există alimente, medicamente, nici apă

Această agenţie a precizat că singura excepţie făcută de Israel a fost să permită miercuri intrarea unei singure cisterne cu 23.000 de litri de combustibil în Fâşia Gaza, cu condiţia ca acest combustibil să fie folosit exclusiv pentru transportul ajutorului umanitar, aprovizionarea cu apă şi electricitate a spitalelor, staţiilor de desalinizare a apei marine, sistemelor de evacuare a apelor uzate şi brutăriilor.

„Din cauza asediului, nu mai există alimente, medicamente, nici apă. Este sfâşietor să vezi cum oamenii renunţă la orice demnitate şi încep să cerşească apă”, a deplâns oficialul ONU. A mai  avertizat că disperarea populaţiei din Fâşia Gaza a ajuns într-un punct în care există riscul ca ordinea publică să nu mai poată fi menţinută, fiind jefuite şi depozite cu ajutoare umanitare.

Peste 11.500 de palestinieni, dintre care 4.710 copii, au fost ucişi în bombardamentele israeliene

Pe de altă parte, Philippe Lazzarini a declarat că o treime dintre civilii ucişi de când au început bombardamentele israeliene sunt în partea de sud a Fâşiei Gaza, adică în zona unde armata israeliană a îndrumat populaţia din această enclavă să se refugieze pentru a fi la adăpost.

„Nu mai există niciun loc sigur în Gaza, nici în nord, nici în sud, nici în zona centrală, nici măcar localurile ONU nu mai sunt sigure”, a remarcat şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni, care a înregistrat 103 morţi în rândul personalului său.

Potrivit ultimului bilanţ al victimelor comunicat de guvernul condus de gruparea Hamas, peste 11.500 de palestinieni, dintre care 4.710 copii, au fost ucişi în bombardamentele israeliene care nu contenesc din 7 octombrie, data când această grupare a atacat comunităţi din sudul Israelului şi a ucis acolo peste 1.200 de persoane.