Război în Ucraina, ziua 781. Olaf Scholz îi trimite președintelui ucrainean sisteme de apărare Patriot

Război în Ucraina, ziua 781. Olaf Scholz îi trimite președintelui ucrainean sisteme de apărare Patriot Sursa foto: Facebook- Volodimir Zelenski

Ziua 781 de război a început cu un anunț din partea Federației Ruse care a precizat că capturat un sat din apropierea orașsului strategic Avdiivka din Ucraina. Anunțul Moscovei vine la doar o zi după ce Kiev a declarat că situația pe frontul estic se deteriorează.

Vladimir Putin anunță capturarea unui nou sat din Ucraina

Ministerul rus al Apărării a precizat că forțele armate au „scos de sub ocupație” satul Pervomaiske din regiunea Donețk localizat în sudul orașului insdustrial Avdiivka. Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că atacurile ordonate de Kremlin au ca obiectiv distrugerea infrastructurii energetice ucrainene.

Liderul de la Krmlin a declarat în timpul întâlnirii cu aliatul său Alexander Lukașenko că atacturile rusești cu drone și rachete îndreptate asupra sectorului energetic ucrainean fac parte din obiectivul Rusisei de a „demilitariza Ucraina”.

Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursa Foto -Kremlin.ru

Moscova nu renunță până nu ce distruge capacitatea industrială a Ucrainei

Vladimir Putin a numit bombardamentele Rusiei o replică la atacurile recente ale dronelor ucrainene împotriva instalațiilor de petrol și gaze rusești. În plus, Moscova nu va renunța până ce nu va distruge capacitatea industrială de apărare a Ucrainei. Federația Rusă profită de faptul că ucrainenii se confruntă cu o lipsă acută de sisteme de apărare anti-aeriană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, președintele Volodimir Zelenski are parte de o veste bună. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania va trimite Ucrainei un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot pentru a consolida armata greu încercată de atacturile aeriene în creștere.

Patriot, SUA

Sistem patriot. Sursa foto: Telegram

Ucraine primește sisteme Patriot din Germania

„Teroarea rusă împotriva orașelor ucrainene și a infrastructurii țării provoacă suferințe incomensurabile. Ea pune în pericol aprovizionarea cu energie a oamenilor. Distruge pregătirea operațională a forțelor armate ucrainene", a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

Va fi cel de-al treilea sistem Patriot trimis de Berlin Kievului. Volodimir Zelenki i-a mulțumit canelarului german și totdată a evidențiat că ajutorul militar vine într-un moment critic.

„Îi sunt recunoscător cancelarului pentru decizia de a furniza încă un sistem Patriot suplimentar Ucrainei. Și rachete pentru sistemele de apărare aeriană existente. Mulțumesc, Olaf, pentru leadership-ul tău! Aceasta este o manifestare reală de sprijin pentru Ucraina într-un moment critic pentru noi", a scris Volodimir Zelenski pe canalul de comunicare Telegram.

Război în Ucraina

Sursa: Facebook- Volodimir Zelenski

Ucraina începe să construiască primele reactoare nucleare de concepție americană

Între timp Ucraina începe construcția a două reactoare de concepție americană la o centrală din vestul țării, bombardată intens de Federația Rusă. Proiectul face parte din planul gândit de Ucraina pentru a crește securitatea energetică și de a reduce totodată dependența de tehnologia rusă, potrivit TRT.