Război în Ucraina, ziua 424. Primele tancuri Leopard se îndreaptă spre linia frontului. Rusia deține 11 nave de război în Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 424. Primele tancuri Leopard se îndreaptă spre linia frontului. Rusia deține 11 nave de război în Marea NeagrăSursa foto: twitter

Primele tancuri moderne de tip Leopard, intrate în dotarea armatei ucrainene sunt deplasate în principalele puncte ale frontului ucrainean. Statele Unite au anunțat că vor începe să-i instruiască pe militarii ucraineni în mânuirea tancurilor de tip Abrams. Rusia dispune de 11 nave de război, inclusiv două submarine înarmate cu rachete Kalibr, pregătite pentru luptă în Marea Neagră. China face primii pași spre schimbarea actualei ordini mondiale punând sub semnul întrebării suveranitatea statelor foste sovietice.

Forțele de apărare ucrainene au început să deplaseze vehicule blindate occidentale în prima linie a frontului pregătind o lovitură decisivă. Un videoclip cu o coloană de tancuri occidentale și vehicule blindate a fost postat de armata ucraineană pe internet.

În clipul video apare un convoi format din tancuri Leopard 2A4, precum și vehicule blindate de transport de trupe M113. Imaginile indică faptul că filmarea a fost făcută aproape de linia frontului. Echipamentul înaintează fără probleme prin noroi, semn că tancurile pot face față cu bine oricăror condiții de luptă.

Tancurile occidentale vor fi aruncate în război în cursul unei ample contraofensive, care este așteptată în luna mai sau la începutul lunii iulie.

Ucraina așteaptă mai multe tancuri suplimentare de tip Leopard 2A6 și ARV-uri Bergepanzer 3. Acestea au fost văzute în Polonia și vor fi transportate în Ucraina. Alte tancuri Leopard urmează să vină din Spania, în număr de șase, dintr-un total de zece, oferit de guvernul de la Madrid. Și Danemarca a anunțat că a expediat tancurilor Leopard către Ucraina.

În acest context, Germania a anunțat că a ajuns la un acord pentru înființarea unui centru de reparații pentru armamentul greu desfășurat în Ucraina. Acesta va fi amplasat în Polonia.

Rusia are 11 nave de război în Marea Neagră

Rusia dispune de 11 nave de război pregătite de luptă în Marea Neagră, între care și două submarine dotate cu rachete Kalibr. Informația a fost dată publicității de biroul de presă al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei.

„Situația din zona sudică de responsabilitate a Forțelor de Apărare rămâne dificilă, dar ne continuăm activitatea de luptă. Gruparea navelor inamice din Marea Neagră este formată din 11 unități, inclusiv două port-rachete submarine înarmate cu opt Kalibr”, se arată în raport.

Pentru strategia de război a Rusiei, controlul asupra Mării Negre reprezintă o componentă esențială, centrală și reprezintă unul dintre principalele motive pentru care a anexat crimeea. Peninsula se află în largul coastei de sud a Ucrainei.

Din perspectiva Washingtonului și a aliaților din NATO, pentru a contracara influența rusească din Marea Neagră este esențială conservarea propriei influențe în partea de sud-est a Europei. Doar astfel poate fi menținut fluxul de cereale dinspre Ucraina spre piețele vulnerabile din Orientul Mijlociu și Africa. În acest context, tot mai mulți lideri militari și politici din Occident consideră că regiunea Mării Negre trebuie să joace un rol central în politica și strategia vestică de contracarare a Rusiei, conform Foreign Policy.

China pune sub semnul întrebării suveranitatea statelor fostei URSS

China face primii pași spre instaurarea unei noi ordini mondiale, punând sub semnul întrebării suveranitatea fostelor state sovietice care și-au câștigat independența după 1990. Ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, a atribuit peninsula Crimeea Rusiei și a spus că statele independente care s-au format după prăbușirea Uniunii Sovietice se presupune că nu au un statut legal stabilit în lume. El a făcut aceste declarații la un post de televiziune francez, La Chaîne Info și indică poziția Chinei vis-a vis de actuala ordine mondială.

Nu de puține ori,  China, la fel ca și Vladimir Putin, a susținut că dorește să schimbe actuala ordine mondială, impunând o alta în care să primeze forța militară. Reprezentantul Beijingului a fost întrebat dacă consideră Crimeea ca fiind ucraineană și a răspuns că depinde de modul în care este percepută problema.

„Depinde de modul în care percepeți această problemă. Există istorie. Crimeea a fost inițial rusă, nu-i așa? Hrușciov a fost cel care a dat Crimeea Ucrainei în timpul URSS”, a spus oficialul chinez.

Când jurnalistul a subliniat că apartenența Crimeei la Ucraina este determinate de dreptul internațional, diplomatul Lu Shaye a respins o astfel de poziție. El a mers mai departe punând sub semnul întrebării suveranitatea statelor desprinse din URSS. În opinia sa, „nu există un acord internațional care să le precizeze statutul de țări suverane”. Diplomatul chinez a cerut lumii să nu se certe pentru acest gen de problemă, ci să înceteze focul pe teritoriul Ucrainei.

„Sunt nuanțe în ceea ce privește conflictul lor, problema lor. Nu este atât de ușor de exprimat", a adăugat el.

Xi Jinping, ultimele cuvinte adresate lui Putin: „Ai grijă, dragă prietene. Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani”

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Reacții la declarațiile scandaloase ale ambasadorului chinez

În replică, ambasadorul Ucrainei la Paris, Vadim Omelcenko, a scris pe Twitter că diplomatul chinez fie are „probleme evidente cu geografia”, contrazice poziția oficială a Beijingului privind „restabilirea păcii în Ucraina privind baza dreptului internațional și a scopurilor și principiilor Cartei ONU”.

„Întrebarea de control «Cine deține Crimeea?» este, ca întotdeauna, revelatoare. Data viitoare ar fi bine să adăugați: «Cine deține Vladivostok?». Nu este loc de ambiguitate. Crimeea este Ucraina. Imperiul sovietic nu mai există. Istoria merge mai departe”, a subliniat Omelcenko.

Și Estonia a reacționat la declarația lui Lu Shaye care pune sub semnul întrebării suveranitatea statelor fostei URSS. Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe reprezentantul Chinei pentru lămuriri.

De asemenea, ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielus Landsbergis, a scris:

„Dacă cineva se mai întreabă de ce statele baltice nu au încredere în China în ceea ce privește «medierea pentru pace în Ucraina», iată-l pe ambasadorul chinez care susține că Crimeea este rusă, iar granițele țărilor noastre nu au nicio bază legală”.

Wagner

Sursa foto: Twitter

 20% din mercenarii Wagner recrutaţi din închisori sunt purtători HIV

Se estimează că aproximativ 20% dintre mercenarii Wagner recrutaţi din închisorile din Rusia sunt seropozitivi. Pentru unii dintre ei, linia frontului a părut mai puţin riscantă decât închisoarea, unde spun că li se refuzau tratamentele eficiente, scrie New York Times. Deţinuţii ruşi au fost recrutaţi cu promisiunea grațierii și a tratamentelor antivirale pentru HIV.

În închisorile ruseşti, spun foștii deținuți, ajunși prizonieri în Ucraina, au fost privaţi de tratamente eficiente pentru HIV. În schimb, pe câmpul de luptă din Ucraina, li s-a oferit speranţă şi promisiunea de a primi medicamente, dacă erau de acord să lupte. Iar aceste promisiuni au funcţionat pentru mulţi deţinuţi ruşi. Pentru mulți, serviciul militar părea mai puţin riscant decât viața în închisoare.

Unităţile de foşti condamnaţi au alcătuit cea mai mare parte a forţelor folosite de Rusia în atacul de la Bahmut. Aici s-a da tuna dintre cele mai sângeroase şi mai lungi bătălii din acest război, iar deținuții au fost folosiți drept „carne de tun”. Cei cu HIV sau hepatită C au fost forţaţi să-şi dezvăluie boala, iar când au fost capturaţi de soldaţii ucraineni, purtau brăţări de cauciuc roşii sau albe, sau ambele, semnificând că au una dintre cele două boli, răspândite în sistemul penitenciar rusesc.

Medicamentele antivirale pot trata pe termen nelimitat HIV şi pot suprima virusul până la punctul în care un individ nu este infecţios. Ucraina le permite celor care sunt seropozitivi la HIV să servească în roluri de luptă, dar cu aprobarea comandanţilor lor. Statele Unite nu permit persoanelor seropozitive să se înroleze, dar permit soldaţilor care se infectează să continue să servească în timp ce primesc tratament.