Rusia a conceput un plan de spionaj cum nu s-a mai văzut. Toată populația Ucrainei era vizată

Rusia a conceput un plan de spionaj cum nu s-a mai văzut. Toată populația Ucrainei era vizată

În paralel cu acțiunea militară, autoritățile ruse au pus la cale și un plan de anihilare a tuturor comunicațiilor oficiale dintre instituțiile din Ucraina. Atacul informatic ar fi vizat toate instituțiile publice dar și întreaga populație a țării vecine.

Chiar înainte de ofensiva sa militară, Rusia a lansat o vastă operațiune de spionaj cibernetic în Ucraina, pentru a pregăti atacuri și a identifica întreaga populație, potrivit grupului american de securitate cibernetică Mandiant, care ajută Kievul din vara anului 2021.

”Am văzut că rușii au fost pre-poziționați încă din 2014-2015. Pe un număr de ținte, am văzut urme care arătau că cei care urmau să acționeze erau prezent, în adormite (termen folosit în lumea serviciilor secrete - pentru spionii pe deplin conspirați”, a explicat David Grout, expert-șef regional al Mandiant, în timpul unei conferințe la Forumul internațional de securitate cibernetică de la Lille.

Au fost vizate datele din comunicațiile oficiale

Potrivit lui Grout, hackerii care acționau în sprijinul planului pus la cale de Rusia au utilizat masiv "wipers", un soft care şterge toate datele, ţintind reţelele electrice, feroviare şi de comunicaţii. Aceste atacuri, efectuate de grupuri organizate, sunt acum reluate, a precizat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Am văzut de asemenea o dorinţă a Rusiei de a clasifica şi recupera toate informaţiile despre cetăţenii ucraineni prin furtul de date, având ca ţinte primării, universităţi, şcoli... Scopul era de a cataloga toţi cetăţenii: numele, prenumele, vârsta, adresa, echivalentul unui număr de securitate socială, numărul de copii”, a mai explicat expertul Mandiant.

Rusia ar fi vrut un război informațional total

Potrivit expertului de la Mandiant, hackerii ruși ar fi plasat capcane în sistemele ucrainene de recuperare a datelor pierdute, pentru ca efectele atacurilor să fie maxime

”Obiectivul lor era să treacă apoi din lumea cibernetică în cea cinetică (numele dat lumii materiale în cercurile cibernetice) şi să țintească oamenii. Aceasta i-a îngrijorat cel mai mult pe ucraineni”, a mai spus David Grout, citat de știripesurse.ro.

Experții în atacuri informative au mai precizat că au descoperit și prezența unor ”hackeri din Belarus”, dar și, atenție, ”urme ale unor IP-uri din China”, fapt ce sugerează implicarea unor entități statale din cele două țări.

Invazia Rusiei în Ucraina s-a împotmolit rapid, după data de 24 februarie 2022, fapt ce a făcut ca întregul plan paralel cu războiul să cadă și el. În plus, Ucraina a primit ajutor rapid de la serviciile secrete occidentale pentru a face față acestor atacuri informatice.