Domnitori români, care l-au înfruntat pe Suleyman Magnificul
- Florian Olteanu
- 24 noiembrie 2024, 12:40
Domnitori români care l-au înfruntat pe Suleyman Magnificul. Marele sultan care a dus Imperiul Otoman la apogeu a avut doi opozanți puternici în Principatele Române
Radu de la Afumați (1521-1529) și Petru Rareș (1527-1538; 1541-1546) sunt doi mari domnitori care au câștigat respectul sultanului Suleyman Magnificul (1520-1566).
Domnitori români: Radu de la Afumați
Între cei mai viteji domnitori, Radu de la Afumați a avut o domnie presărată cu 20 bătălii în Țara Românească. I-a urmat lui Neagoe Basarab și în ultima parte a domniei s-a luptat cu oștile Pașei de Nicopole care considera că descinde din Basarabi. Acest pașă avea acordul lui Suleyman Magnificul.
Radu de la Afumați a domnit circa 8 ani cu întreruperi. S-a luptat cu otomanii dar și cu opoziția boierilor, mai ales a Craioveștilor. Aceștia au fost o alternativă politică la dinastia Basarabilor și a celeilalte ramuri, Drăculeștii. Deși victorios în fața otomanilor, Radu de la Afumați a intrat în lista acelor domnitori uciși de boierii săi.
Domnitori români: Petru Rareș
Petru Rareș a fost fiul nelegitim al lui Ștefan cel Mare. Ca și ilustrul lui tată, Rareș a fost unul din acei domnitori români care au avut o prezență luminoasă în istoria Moldovei. A încercat să se lupte atât cu regele Ungariei pentru Ardeal, cât și cu Suleyman Magnificul sau cu puterea Habsburgilor.
L-a lichidat pe Aloisio Gritti, interpusul lui Suleyman în Ardeal, a reușit să recâștige posesiuni ardelene ale tatălui său. A fost între acei domnitori care au trebuit să-și părăsească tronul. Suleyman l-a înfrânt, iar otomanii au intrat în Suceava, prădând tezaurul țării. Practic, Moldova putea deveni vilayet otoman, dar sultanul a preferat să rămână la sistemul de control prin domnitori.
Petru Rareș a fost unul dintre acei domnitori care au riscat enorm. Chiar el s-a dus la Constantinopol și s-a închinat personal lui Suleyman. Sultanul jurase să-l strivească în copitele calului său de luptă. Se spune că Rareș, înțelept a propus să stea sub un pod iar Suleyman să galopeze pe pod simbolic. Alte legende spun că Rareș a stat într-un țol, învelit iar Suleyman ar fi trecut peste el, călare pe calul său favorit. Bineînțeles că Suleyman i-a acordat lui Rareș cea de-a doua domnie în Moldova.
Epilog
Așadar cei doi domnitori au reușit să rămână în istorie pentru curajul lor de a înfrunta cel mai mare sultan otoman. Suleyman a adus Transilvania ca principat vasal otomanilor după bătălia de la Mohacs din 1526, sprijinind domnia lui Ioan Zapolya în Ardeal. Deși a păstrat sistemul stărilor privilegiate în Ardeal, dezavantajând românii, Suleyman a adus practic laolaltă ca vasale cele trei Principate. Tot el a transformat Banatul în vilayet otoman. Situația s-a păstrat până la cucerirea acestei provincii de către Habsburgi la 1718.