Război în Ucraina, ziua 419. Următoarele luni vor fi foarte intense pe front, estimează Mircea Geoană: Marea Britanie va livra Kievului obuzierul utopropulsat AS-90. Video

Război în Ucraina, ziua 419. Următoarele luni vor fi foarte intense pe front, estimează Mircea Geoană: Marea Britanie va livra Kievului obuzierul utopropulsat AS-90. Video Sursa foto: Twitter

Războiul din Ucraina a intrat în ziua cu numărul 419, iar ostilitățile sunt departe de a se încheia. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a estimat că peste câteva luni s-ar putea întrevedea un final al războiului, după contraofensiva pregătită de Ucraina, în această primăvară. În acest context, armata britanică urmează să livreze Kievului un obuzier autopropulsat AS-90 cu calibrul de 155 milimetri. Volodimir Zelenski a afirmat că se fac pregătiri pentru o nouă întâlnire în format Ramstein de la care se așteaptă la „decizii temeinice”.

Armata britanică a publicat o înregistrare video în care prezintă un obuzier autopropulsat AS-90 cu calibrul de 155 milimetri care urmează să fie livrat armatei Ucrainei.

„Faceți cunoștință cu formidabilul tun autopropulsat AS90 de 155 mm pe care armata britanică a antrenat echipajele de tancuri ucrainene”, se arată într-o postare a Miniserului britanic al Apărării.

În prezentare se arată că această armă va fi livrată ca parte a angajamentului pe care Regatul Unit și l-a luat față de Ucraina pentru a o susține în războiul pe care îl duce împotriva Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Programul face parte din angajamentul de durată al Regatului Unit de a susține Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. #AlăturiDeUcraina”, a adăugat pe Twitter ministerul britanic al Apărării.

Guvernul de la Londra a anunțat încă din luna ianuarie a acestui an că intenționează să trimită Ucrainei 30 de astfel de arme. Mai multe echipaje de militari ucraineni au fost instruite cum să utilizeze aceste arme. De altfel, fostul premier Boris Johnson anunțase încă din data de 23 aprilie a anului trecut că militari ucraineni sunt antrenați în Regat.

Aceste tunuri pe șenile pot lansa obuze standard de 155 de milimetri la o distanță de până la 25 sau 30 de kilometri, în funcție de lungimea țevii. Cadența de tragere este de 3 proiectile în decurs de 10 secunde, în modul rafală, 6 pe minut timp de 3 minute, foc intens, și 2 pe minut timp de o oră, foc susținut. Supranumit „Braveheart” de forțele armate britanice, obuzierul a intrat în serviciu în 1992, fiind produs de BAE Systems Land Systems. În Marea Britanie au fost produse doar 179 de astfel de obuziere, între 1992 și 1995.

Obuzierele britanice sunt comparabile cu Panzerhaubitze 2000, furnizate Ucrainei de către armata germană.

Finalul războiului nu se întrevede prea curând

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, crede că războiul din Ucraina va continua, iar următoarele luni vor fi foarte intense din punct de vedere militar. El a precizat că în această perioadă este așteptată ofensiva ucraineană, iar abia după aceea se va putea întrevedea finalul războiului, poate.

„Anticipăm în următoarele luni o contra-ofensivă ucrainiană bazată pe pregătirea pe care trupele ucrainiene au primit-o din partea ţărilor NATO, training, echipamente noi, forţe proaspete. Pentru că dincolo de antrenament, au nevoie şi dânşii de o pauză, pentru că 1 an de război înseamnă mult. Asta nu înseamnă că Federaţia Rusă nu rămâne în continuare un pericol.

De aceea credem că următoarele câteva luni vor fi intense din punct de vedere militar în Ucraina şi poate după şase luni de zile vom avea o imagine puţin mai clară, în funcţie şi de răspunsul la această întrebare, care este raportul real de forţe pe câmpul de bătălie, să avem un răspuns mai precis, cât va dura”, a declarat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a declarat că nu vrea să dea semnale optimiste legat de finalul războiului din Ucraina deoarece acesta va mai dura o perioadă.

„Nu vreau să dau nici semnale prea optimiste. Credem că acest război va mai continua şi acest lucru este un lucru pe care încercăm şi noi să îl ajutăm pe ucraineni. Încercăm să scurtăm războiul pentru că pacea până la urmă este este lucru pe care îl dorim cu toţii”, a mai declarat Geoană.

Sursa foto: Dmytro Larin | Dreamstime.com

Volodimir Zelenski anunță o nouă întâlnire în format Ramstein

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că urmează o nouă întâlnire în format Ramstein în cadrul căreia se alteaptă să se ia „decizii temeinice”.

„Ne pregătim deja pentru o altă întâlnire Ramstein. Şi ne aşteptăm la decizii temeinice care să răspundă perspectivelor de pe câmpul de luptă. Perspective destul de ambiţioase, pe care le abordăm cu toată puterea. Mai mult, le abordăm nu numai pentru noi, nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga noastră coaliţie anti-război”, a declarat președintele ucrainean.

El a precizat că „agresorul trebuie să piardă” şi a menţionat că fiecare întârziere în aprovizionarea cu arme înseamnă pierderi de vieţi pentru armata ucraineană.

„Agresorul trebuie să piardă. Şi aceasta este responsabilitatea noastră comună cu partenerii noştri – să câştigăm mai mult timp pentru pace, adică să fim cât mai activi acum în furnizarea de arme şi muniţie pentru a grăbi victoria noastră comună. Am semnat decretul privind acordarea de decoraţii soldaţilor noştri. 127 de militari ai Forţelor Armate... 68 dintre ei – postum”, a spus Volodimir Zelenski.

Potrivit spuselor sale, este foarte important ca liderii occidentali să înțeleagă că timpul pierdut în negocieri și discuții se traduce în pierderi de vieți omenești pe front.

„Este foarte important să înţelegem acest lucru: de fiecare dată când auzim că aprovizionarea promisă cu arme este întârziată, de fiecare dată când există îndoieli cu privire la tipul de arme pentru Ucraina, la raza de acţiune sau la alte caracteristici de calitate – de fiecare dată înseamnă că soldaţii ucraineni îşi dau viaţa ca să avem acest timp... Timpul petrecut pentru a convinge astfel încât aprovizionarea cu armele necesare să aibă loc până la urmă”, a cerut Zelenski.

Moldova a interzis accesul unor politicieni ruși pe teritoriul său

Republica Moldova a împiedicat luni, 17 aprilie, o delegație rusă să intre în țară. Totodată, oficialii de la Chișinău au avertizat politicienii de la Moscova să nu se implice în problemele sale interne înaintea alegerilor regionale, relatează Reuters și RFE. Delegația condusă de Rustam Minnikhanov, guvernatorul regiunii Tatarstan, urma să participe la un forum organizat în regiunea semi-autonomă Găgăuzia. Aici urmează să fie organizate alegeri pe 30 aprilie pentru alegerea șefului guvernului local.

Minnikhanov a sosit într-un avion oficial al guvernului din Tatarstan dar nu i-a fost permis să coboare. Poliția moldoveană a transmis, într-un comunicat remis presei, că vizita a avut scopul de a întări sprijinul pentru un candidat pro-rus la alegeri.

„Susținerea unui candidat la alegeri locale din Moldova nu este un motiv întemeiat iar autoritățile cer birocraților ruși să se abțină din a interveni în problemele interne ale țării noastre”, a afirmat serviciul de grăniceri al țării vecine.

Șeful delegației ruse, Minnikhanov, a postat o înregistrare video în care afirmă că el și delegația sa au fost catalogați drept „indezirabili” de autoritățile moldovene. El a descris această mișcare drept regretabilă și a afirmat că locuitorii din Tatarstan și Găgăuzia, regiuni cu minorități turcice importante, sunt „frați”.