Război în Ucraina, ziua 413. Evgheni Prigojin se laudă că deține 80% din Bahmut. Investigarea scurgerilor de informații secrete de la Pentagon va dura luni

Război în Ucraina, ziua 413. Evgheni Prigojin se laudă că deține 80% din Bahmut. Investigarea scurgerilor de informații secrete de la Pentagon va dura luni Sursa foto. Twitter

Luptele grele continuă în zona Bahmut, unde armata ucraineană a lansat un contraatac în partea vestică a orașului. Orașul ucrainean a fost supus unor bombardamente intense. În acest context, Canada a anunțat că va impune noi sancțiuni Rusiei și va spori ajutoarele pentru Ucraina. În acest context, Statele Unite au anunțat că o anchetă cu privire la scurgerile de documente secrete ale Pentagonului va dura câteva luni.

Armata ucraineană a lansat un contraatac împotriva forțelor rusești în vestul orașului Bahmut. Aici luptă unitățile speciale trimise de Kiev încă de la începutul primăverii. Soldații din Brigada de răspuns rapid Rubij țin lina frontului, lângă Bahmut, în vreme ce rușii, în frunte cu mercenarii Wagner, atacă pe toată linia. Ucrainenii protejează singurul drum de evacuare pe care îl mai controlează.

Mercenarii Wagner susțin că au ocupat tot centrul orașului, însă luptele sângeroase continuă pe toată linia frontului. După lupte care durează de luni întregi, trupele terestre rusești încă nu au reușit să preia controlul în oraș.

Unul dintre motive ar fi lipsa suportului aerian, chiar dacă Rusia se laudă cu un număr mare de avioane și muniții avansate. Puterea sa aeriană a fost folosită marginal, iar luptele s-au dus în mare parte între infanterie, tancuri și artilerie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Piloții ruși zboară noaptea pentru a evita sistemele ucrainene de apărare antiaeriană portabile – sau MANPADS, un termen pentru rachete de umăr, precum Stinger, fabricate în SUA. Spre deosebire de sistemele de rachete sol-aer cu rază mai lungă de acțiune, care au radar, MANPADS sunt lansate de trupele terestre care trebuie să repereze aeronavele cu ochiul liber.

La Bahmut, avioanele rusești bombardează în special noaptea, astfel încât să evite majoritatea tipurilor de MANPAD.

Evgheni Prigojin susține că deține controlul în Bahmut

Șeful companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, spune că gruparea sa controlează peste 80% din orașul Bahmut, scrie The Guardian. El apare într-un videoclip publicat pe Telegram de un blogger militar rus.

Prigojin s-a înregistrat în fața unei hărți care arată cum forțele sale continuă încercuirea orașului.

„În Bahmut, cea mai mare parte, peste 80%, se află acum sub controlul nostru, inclusiv întreg centrul administrativ, fabricile, depozitele, administrația orașului”, susține șeful Wagner.

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent, iar acesta a mai făcut și în trecut afirmații asemănătoare care s-au dovedit neadevărate, notează The Guardian.

Un purtător de cuvânt al forțelor armate ucrainene a negat afirmația lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, care a declarat că forțele ruse controlează acum peste 80% din orașul Bahmut, transmite Sky News.

Canada impune noi sancțiuni Rusiei

Canada a impus noi sancțiuni Rusiei, în contextul invaziei pe care a declanșat-o în Ucraina și a promis un nou sprijin militar. Anunțul a fost făcut de premierul canadian, Justin Trudeau după întâlnirea cu omologul său ucrainean Denîs Șmîhal, relatează Reuters.

Canada va trimite 21.000 de puști de asalt, 38 de mitraliere și 2,4 milioane de cartușe în Ucraina. De asemenea, guvernul canadian va impune sancțiuni împotriva a 14 cetățeni ruși și 34 de entități ruse, inclusiv legate de Wagner Group, a spus Justin Trudeau.

„Vom continua să sprijinim Ucraina cu tot ce este necesar atât timp cât va fi necesar”, a spus el.

Canada s-a angajat să trimită Ucrainei peste 8 miliarde de dolari în asistență financiară, militară, umanitară și de altă natură, începând cu luna ianuarie 2022, înainte de invazia declanșată de Rusia la finalul lunii februarie.

Canada impune, de asemenea, sancțiuni asupra a nouă entități legate de sectorul financiar din Belarus pentru a face presiuni suplimentare pe „factorii de sprijin ai Rusiei în Belarus”, a spus Trudeau.

Investigațiile cu privire la informațiile americane ar putea dura luni

Investigațiile americane pentru identificarea celor care au scurs documentele secrete ale Pentagonului ar putea dura luni de zile, spun surse citate de CNN.

Investigațiile guvernului SUA privind scurgerea de documente clasificate ale Pentagonului, care includ informații despre războiul din Ucraina, încep să prindă contur.

Investigatorii analizează modul în care scurgerea are impact asupra securității naționale a SUA. Pe de lată parte, Departamentul de Justiție a demarat o anchetă penală pentru a stabili cine ar fi putut sta în spatele bresei.

Ancheta este condusă de Biroul de Informații și Securitate al Pentagonului, potrivit a trei oficiali americani, și ar putea dura câteva luni. Acesta va examina în principal dacă sursele și metodele au fost compromise din moment ce documentele au fost postate pe o platformă de socializare.

Ancheta va încerca, de asemenea, să stabilească amploarea scurgerii, deoarece oficialii nu știu încă dacă online circulă mai multe documente clasificate.

Sursa foto. Twitter

Casa Albă nu are informații despre intențiile Egiptului de a înarma Rusia

Casa Albă susține că nu are nici un indiciu din care să rezulte că Egiptul oferă Rusiei arme mortale pentru războiul din Ucraina, relatează CNN. Informația a apărut într-un document secret al SUA, obținut de Washington Post. Conform acestuia, armata egipteană plănuia să producă 40.000 de rachete pentru Rusia. Președintele Egiptului Abdel Fattah el-Sisi și-ar fi instruit oficialii să păstreze secretă producția și expedierea „pentru a evita problemele cu Occidentul”.

„Nu am văzut niciun indiciu că Egiptul oferă Rusiei capacități de armament letal”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

Un înalt oficial egiptean a negat că armata egipteană intenționează să producă 40.000 de rachete pentru Rusia. Oficialul egiptean spune, sub protecția anonimatului, că raportul este „absurd” și că Egiptul urmează o „politică echilibrată” cu toate părțile internaționale.