Război în Ucraina, ziua 406. Kievul primește un nou ajutor militar din SUA. ONU cere acces imediat la copiii ucraineni deportați în Rusia
- Ionel Sclavone
- 5 aprilie 2023, 06:04
Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 406-a zi, cu noi confruntări armate în diferitele zone fierbinți. Apărarea ucraineană rezistă cu succes la Bahmut, în condițiile în care rușii revendică perioadic, ocuparea orașului. Statele Unite au anunțat un nou ajutor militar pentru Kiev, în valoare de 2,6 miliarde de dolari. Pe de altă parte, consiliul ONU pentru Drepturile Omului a cerut Rusiei să permită accesul organizațiilor internaționale să viziteze copiii și civilii deportați cu forța.
Armata ucrainiană rezistă cu succes atacurilor rusești din Bahmut, iar pentru aceasta folosesc un echipament capturat de la aceștia, în război. În vreme ce armata din Rusia, în special compania de mercenari Wagner revendică cucerirea orașului, armata Ucrainei le lovește pozițiile cu propriile arme capturate în timpul invaziei rusești.
Este vorba despre un UR-77 Meteorit, echipament care poate fi utilizat cu succes în bătăliile din orașe. O astfel de armă a fost filmată în timp ce a tras direct în pozițiile rusești și a declanșat încărcătura care le-a pulverizat.
Ucraina nu deținea niciunul dintre aceste vehicule înainte de războiul declanșat pe 24 februarie 2022, însă a reușit să le captureze.
UR-77 Meteorit este un vehicul sovietic de deminare, înarmat cu un lansator și două încărcături de linie folosite de deminarea câmpurilor de luptă.
I reported yesterday that Russians got pushed back and behind the Korsunskogo Street in Bakhmut and here we have visual evidence, and what evidence indeed.
An Ukrainian UR-77 fired right into Russian positions and triggered the charge which pulverized them.
It has to be noted… https://t.co/PLyYLHVKDX pic.twitter.com/iEBhjU1qwc
— (((Tendar))) (@Tendar) April 4, 2023
Statele Unite acordă un nou ajutor militar Ucrainei
Statele Unite au anunţat o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,6 miliarde de dolari. Vor fi furbizate inclusiv rachete antiaeriene Patriot şi muniţii de artilerie, dar și rachete pentru lansatoarele de înaltă precizie HIMARS ori piese de schimb. Suma de 500 de milioane de dolari reprezintă valoarea armamentului din stocurile americane, iar 2,1 miliarde de dolari sunt comenzi pentru industria de apărare, a precizat într-un comunicat Departamentul Apărării de la Washington.
Până acum, ajutoarele militare acordate de americani forţele ucrainene se ridică la 35,1 miliarde de dolari. În prezent, Ucraina încearcă să obţină suficient armament de la susţinătorii săi din Occident pentru a lansa o contraofensivă majoră. Armata Kievului dorește să recucerească teritoriile capturate de forţele ruse anul trecut.
Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea.
Pe de altă parte, Ucraina speră să obțină 1,8 miliarde de dolari de la FMI în încă două tranșe în 2023. Este vorba despre un program de creditare pe patru ani care a fost aprobat recent, au declarat marți oficiali de top ai băncii centrale ucrainene, potrivit Reuters. Ucraina a primit săptămâna aceasta prima tranșă de 2,7 miliarde de dolari în cadrul programului, care face parte dintr-un pachet global de sprijin de 115 miliarde de dolari.
Franța vrea să declare grupul Wagner ca organizație teroristă
Adunarea Națională din Franța, parlamentul de la Paris, va dezbate o rezoluție care vizează gruparea de mercenari Wagner, finanțată de Evgheni Prigojin. Deputații francezi solicită ca grupul paramilitar rus Wagner să fie inclus pe lista organizațiilor teroriste a Uniunii Europene, potrivit AFP.
Francezii doresc ca această companie de mercenari care acționează atât în Ucraina, dar și în mai multe țări africane și în Siria, să fie declarată organizaței teroristă la nivelul Uniunii Europene.
Ursula von der Leyen pledează cauza Ucrainei la Beijing
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen va susține cauza Ucrainei în fața liderului Partidului Comunist din China, Xi Jinping. Ursula von der Leyen urmează să înceapă o vizită oficială în China. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a discutat cu Volodimir Zelenski, la telefon, înainte de vizita pe care urmează să o efectueze în China, după cum a anunțat într-o postare pe Twitter.
Ea a precizat că Ucraina va fi un „subiect important” al întâlnirilor pe care le va avea cu președintele chinez Xi Jinping și cu prim-ministrul Li Qiang.
I had a phone call with President @ZelenskyyUa ahead of my visit to China.
Ukraine will be an important topic of my meetings with President Xi and Premier Li.
The EU wants a just peace that respects Ukraine’s sovereignty and territorial integrity.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 4, 2023
ONU cere acces imediat la copiii deportați de Rusia
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a solicitat Rusiei să permită organizațiilor internaționale accesul la copiii și civilii ucraineni deportați cu forța în teritoriile controlate de Moscova, potrivit AFP.
Rezoluția cere Moscovei să „înceteze transferul forțat ilegal și deportarea ilegală a civililor și a altor persoane protejate în Ucraina sau în Federația Rusă (...), în special a copiilor, inclusiv a celor instituționalizați, a copiilor neînsoțiți și a celor separați”.
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a mai hotărât să numească un ofițer bulgar pentru drepturile omului, Mariana Katzarova, ca să monitorizeze situația din interiorul Rusiei.
Potrivit Kievului, un nunăr de 16.221 de copii au fost deportați în Rusia până la sfârșitul lunii februarie, însă aceste cifre nu au putut fi confirmate de Comisia ONU.
Problema copiilor deportați a fost în centrul dezbaterilor pe parcursul a mai bine de cinci săptămâni de sesiune a Consiliului.