Război în Ucraina - ziua 387. O dronă chinezească folosită de armata rusă a fost doborâtă în Ucraina

Război în Ucraina - ziua 387. O dronă chinezească folosită de armata rusă a fost doborâtă în Ucraina Sursa foto: Statul Major/Ucraina

Pentru prima dată de la începerea războiului există dovadă ca aliatul Rusiei, din Asia, China a furnizat echipamente militare care acum sunt folosite pe front.

După Iran și Coreea de Sud, acum a venit rândul Chinei să dea explicații în legătură cu o dronă militară, folosită de ruși, și care a fost doborâtă în Ucraina.

Autoritățile chineze susțin că drona respectivă ar fi fost cumpărată înainte de începerea războiului și că a fost modificată de partea rusă în scopuri de militare.

De altfel, oficialii chinezi de la firma care a produs respectiva dronă, spun că au oprit vânzările de astfel de UAV-uri, pentru Rusia și Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei de la Politico scriu că este prima confirmare că Republica Populară Chineză trimite puști și muniție companiilor ruse. De asemenea, drone și părți componente ale acestora sunt încă trimise în Rusia, în ciuda asigurărilor că firma care le produce nu va mai face afaceri cu cele două țări aflate în conflict.

Rusia continuă să piardă mulți soldați și echipament militar

Ziua de joi a adus un bilanț sumbru pentru armata rusă. În luptele din estul Ucrainei ar fi fost uciși 1.040 de soldați ruși. În plus, armata ucraineană informează că a distrus 12 tancuri, 11 transportoare blindate, 11 tunuri de mare calibru, un echipament de artilerie cu rachete dar și trei sisteme de luptă electronică.

Pe direcția Novonykanorivka, estul Ucrainei, rușii au pierdut trei sisteme de artilerie Uragan, estimate, a cărora valoare este de 6.6 milioane de dolari.

În zona Berestove, regiunea Donetsk, rușii au forțat un atac dar s-au retras rapid, cu pierderi în oameni și tehnică de luptă.

De asemenea, zona Bahmut rămâne una ”fierbinte” dar pentru moment pozițiile ucrainene și ale rușilor nu au fost modificate.

Întâlnirea Ramstein 10

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a confirmat intenția a nouă țări de a furniza Ucrainei 150 de tancuri Leopard. În plus, Canada a promis provizii suplimentare de tancuri și muniție.

Uniunea Europeană va aloca 500 de milioane de euro pentru producția de proiectile de 155 mm pentru Ucraina.

Norvegia a anunțat că va livra două sisteme de apărare aeriană NASAMS. Și Danemarca va forma un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 130 de milioane de euro.

Aliații vor furniza în curând Ucrainei sisteme de apărare aeriană și antirachetă, sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, rachete HIMARS și MARS MLRS, obuze de 155 mm și mine de 120 mm, drone kamikaze, obuze de tancuri de 105 și 125 mm, bombe aeriene și aer.

Planul privind contraatacul ucrainean

Pentagonul vede două opțiuni pentru o contraofensivă ucraineană. Primul plan prevede că ucrainenii vor avansa de la nord la est, iar apoi spre sud, tăind astfel coridorul terestru rusesc. O astfel de variantă a dezvoltării evenimentelor este considerată mai probabilă.

Al doilea plan se referă la faptul că armata ucraineană se va deplasa imediat spre sud prin Herson, spre Crimeea ocupată. Totuși, problema aici este că armata rusă este înrădăcinată în estul Niprului, iar Ucraina nu are suficientă forță de luptă pentru a desfășura operațiuni amfibii.

Polonia va dona 4 avioane MIG 29

”În zilele următoare, vom preda Ucrainei patru avioane aflate în stare de funcționare. Avioanele rămase sunt întreținute și gata", a declarat președintele Poloniei, în timpul unei conferințe de presă la Varșovia, transmite Rzeczpospolita.

Numărul exact de unități de echipamente în livrările viitoare nu a fost menționat.

Rușii nu mai produc suficiente tancuri

Sancțiunile aplicate Rusiei au afectat producția de tancuri rusești T-90M, considerate cele mai moderne, care se află în dotarea armatei ruse.

Locotenentul superior Andrey Rudyk, un reprezentant al Centrului de Cercetare a Armelor, a declarat că Federația Rusă avea în serviciu doar 100 de tancuri T90. Până în prezent, ucrainenii au distrus deja 15 unități de echipamente similare pe linia frontului.

Potrivit acestuia, fără componente străine, ”este imposibil nu numai să produci în masă acest tanc, ci devine o versiune degradată a sovieticului T-72B”.

Israelul a decis să ajute Ucraina

Pentru prima dată, Israelul a aprobat licența de export pentru vânzarea de arme către Ucraina. Licențele vor fi procesate de două companii militare israeliene - Elbit și Rafael.

Surse politice de la Kiev raportează că Israelul a aprobat vânzarea către Ucraina a sistemelor sale de război electronic (EW) capabile să distrugă dronele Shahed, fabricate în Iran și folosite de Rusia.

Ministrul Apărării, Yoav Gallant și ministrul de Externe, Eli Cohen au decis să elibereze o licență pentru exportul unor astfel de sisteme încă din februarie. Aceasta a fost o reacție la cererea primului ministru Netanyahu de a „reconsidera atitudinea Israelului față de războiul din Ucraina”.

Clădirea FSB-ului rusesc din Rostov a explodat

O explozie a distrus, joi, clădirea din Rostov, Rusia, în care funcționează serviciul secret  FSB.

”A explodat chiar în fața ochilor mei. Toate ferestrele au zburat afară... A fost atât de tare încât acoperișul a explodat. Ceva foarte greu a explodat”, a spus un martor ocular din Rostov, care a postat un videoclip pe internet imediat după explozia de la sediul FSB.

Între timp, versiunea oficială rusă a dat vina pe un „cablaj electric defect” care a produs o explozie.