Un nou război în lume? Autoritățile de la Beijing amenință direct Statele Unite: China este pregătită să riposteze

Un nou război în lume? Autoritățile de la Beijing amenință direct Statele Unite: China este pregătită să riposteze SUA și China. Sursa: Pixabay

Relațiile dintre Statele Unite și China sunt tot mai tensionate. Beijingul a trecut la amenințări după ce o navă americană a tranzitat Strâmtoarea Taiwan.

Tensiunile dintre Statele Unite și China au atins cote maxime. Autoritățile de la Beijing au anunțat, vineri, că sunt pregătite să riposteze. Totul după ce o navă americană a traversat Strâmtoarea Taiwan. China a văzut acest lucru ca pe o amenințare, relatează Reuters.

„Tranzitul navei USS Chung-Hoon prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite în favoarea unei zone Indo-Pacifice libere şi deschise“, a comunicat armata americană.

China pregătită să riposteze

Reacție autorităților de la Beijing a venit imediat. „China se opune ferm acţiunilor de acest fel şi îndeamnă Statele Unite să înceteze provocarea de probleme, escaladarea tensiunilor şi subminarea păcii şi stabilităţii în zona Strâmtorii Taiwan", a declarat Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei chineze din Washington, potrivit sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

China consideră că prezența navei în apropiere de Taiwan este o demontrație de forță și a anunțat că va riposta pentru a-și apăra teritoriul. A mobilizat trupe care să urmărească nava americană.

„Navele militare americane fac frecvent demonstraţii de forţă în numele exercitării libertăţii de navigaţie. Nu este vorba despre menţinerea unei regiuni libere şi deschise. China este pregătită să riposteze la toate ameninţările şi provocările, în orice moment. China va acţiona pentru a-şi proteja suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", a mai spus Liu Pengyu.

Pretenții teritoriale

Tensiunile între China și Taiwan au escaladat în ultima perioadă. Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat, la mijlocul lunii decembrie, că 21 de avioane chineze au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) a Taiwanului, dintre care 18 bombardiere H-6 cu capacitate nucleară. A fost doar una dintre demonstrațiile de forță ale Chinei de anul trecut.

În replică, Departamentul de Stat de la Washington a aprobat, în 29 decembrie, potenţiala vânzare de sisteme antitanc Volcano în Taiwan. Contractul este estimat la 180 de milioane de dolari. Ministerul Apărării din Taiwan a salutat această decizie în contextul intensificării presiunilor militare ale Chinei.

China revendică Taiwanul, guvernat în mod democratic, ca teritoriu al său şi nu a exclus niciodată să preia controlul asupra insulei cu forţa. Taiwanul respinge pretenţia de suveranitate a Chinei asupra sa şi afirmă că o să-şi apere independenţa.

Preocuparea privind intenţiile Chinei faţă de Taiwan a sporit tensiunile cu SUA care, chiar dacă nu recunosc insula ca ţară separată, sunt obligate de propria legislaţie să-i ofere mijloacele necesare pentru a se apăra.