Război în Ucraina, ziua 286. Noi atacuri cu rachete rusești în Zaporojie. România a început exportul de gaze în Republica Moldova
- Mădălina Dinu
- 6 decembrie 2022, 06:16
Oficialii ucraineni spun că cel puțin două persoane au fost ucise în urma unor noi atacuri cu rachete rusești în Zaporojie. Kremlinul afirmă că plafonarea prețului la 60 de dolari pe baril și interzicerea unor tipuri de petrol rusesc nu va afecta ofensiva sa în Ucraina.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a subliniat, luni, că Moscova nu are de gând să transfere nimănui controlul asupra centralei nucleare din Zaporijzia (ZNPP), cu atât mai puțin unei terțe părți.
Într-o declarație pentru RIA Novosti, Zaharova a insistat asupra faptului că locația centralei se află acum în interiorul granițelor Rusiei și că „nu se poate vorbi" despre renunțarea de către Moscova la controlul asupra acesteia.
La începutul acestei luni, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că aparentele dezacorduri cu privire la cine este responsabil de centrala ZNPP au un efect negativ asupra securității nucleare, informează Baha.com.
Casa Albă nu este surprinsă de reacția Rusiei la plafonarea prețului petrolului
Casa Albă a declarat că nu a fost surprinsă de reacția Rusiei la plafonarea prețului la petrolul din această țară impusă de Occident.
Purtătorul de cuvânt Karine Jean-Pierre a declarat că plafonul poate fi ajustat în timp pentru a împiedica Rusia să profite de pe urma războiului din Ucraina, menținând în același timp țițeiul rusesc pe piață, scrie Aljazeera.
România începe să exporte gaze în Republica Moldova
România a început să transporte gaze naturale către Republica Moldova, în timp ce această țară mică și săracă, aflată la granița cu Ucraina, se luptă cu o criză energetică.
Gazele au început să curgă sâmbătă printr-o conductă care leagă Iașiul, în estul României, de orașul de frontieră moldovean Ungheni, a anunțat agenția de presă de stat Agerpres, citând distribuitorul român de gaze Transgaz.
Conducta de 43 de kilometri, finanțată parțial cu ajutorul UE, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, ceea ce acoperă necesarul anual al Republicii Moldova.
Gigantul energetic rus Gazprom și-a redus livrările de gaze către Moldova, iar țara nu se mai poate baza pe Ucraina pentru energie electrică după repetatele atacuri aeriene rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene.
Casa Albă condamnă ultimele atacuri rusești
Casa Albă a declarat că ultimele atacuri rusești împotriva Ucrainei sunt o reamintire a brutalității președintelui rus Vladimir Putin.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat, de asemenea, reporterilor că o plafonare a prețului petrolului nu va avea niciun impact pe termen lung asupra prețurilor globale ale petrolului.
Șeful ONU pentru drepturile omului mută reuniunea de la Kiev în subteran
Șeful ONU pentru drepturile omului a declarat că s-a întâlnit cu activiștii într-un adăpost subteran din Kiev în timp ce ploua cu rachete și a cerut încetarea războiului „fără sens".
Volker Turk, care a preluat funcția de Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului în octombrie, trebuia să se întâlnească cu o serie de apărători ai drepturilor omului în capitala ucraineană, dar atunci au răsunat sirenele de aer, iar aceștia au fost nevoiți să se mute într-un adăpost subteran.
Într-o înregistrare video de calitate slabă, văzută de agenția de știri AFP, el se afla printre un grup mare care se deplasa rapid pe o alee și apoi cobora o serie de trepte căptușite cu pereți de blocuri de zgură, în timp ce alarmele răsunau.
Înregistrarea video, precum și o fotografie pe care Turk a postat-o pe Twitter, îl arată pe el și pe alți ofițeri de rang înalt din cadrul ONU pentru drepturile omului stând în pivnița rece și întunecată, înveliți în haine de iarnă.