Război în Ucraina: Rusia îşi va spori trupele la frontierele occidentale ca reacţie la NATO

Război în Ucraina: Rusia îşi va spori trupele la frontierele occidentale ca reacţie la NATO Război în Ucraina: Rusia îşi va spori trupele la frontierele occidentale ca reacţie la NATO. Sursa foto: Kremlin

Rusia îşi va întări prezenţa militară la frontierele cu ţările occidentale ca reacţie la voinţa arătată de NATO de a creşte de la 40.000 la peste 300.000 de soldaţi trupele sale cu înalt nivel de pregătire pentru a face faţă ameninţării ruse.

Ministerul rus al apărării elaborează în prezent un plan pe această temă, a arătat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă Interfax. „NATO formează un bloc agresiv, bazat pe confruntare”, a continuat dl Peskov, fără a da detalii despre plan, scrie publicația belgiană La Libre Belgique.

Rusia acuză Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord că se apropie periculos de frontiera rusă, lungă de peste 1.300 de kilometri în Finlanda. Această ţară, ca şi vecina sa Suedia, a anunţat în mai că îşi depune candidatura pentru a adera la Alianţă ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, de pe 24 februarie.

Nemulțumirile lui Vladimir Putin

După încheierea războiului rece, Suedia şi Finlanda deveniseră deja parteneri ai NATO şi membre ale Uniunii Europene. Dar o intrare în NATO era previzibilă politic încă de acum câteva luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fost mare ducat rusesc, Finlanda a fost invadată de Uniunea Sovietică în 1939 şi invadarea Ucrainei - sub pretextul „denazificării” acestei ţări - a schimbat opţiunile de partea scandinavă.

Preşedintele rus a calificat drept „greşeală” o eventuală aderare la NATO, apreciind că securitatea Finlandei nu e ameninţată de nimic.

Patrick Sanders: Rusia va reprezenta o ameninţare şi mai mare pentru securitatea europeană după Ucraina decât înainte

Marţi, noul şef al armatei britanice, Patrick Sanders, a estimat „periculos” să se presupună că agresiunea rusă se va opri la Ucraina.

„Rusia va reprezenta o ameninţare şi mai mare pentru securitatea europeană după Ucraina decât înainte", a susţinut el, văzând în expansiunea teritorială rusă o situaţie comparabilă cu cea care prevala în 1937, cu puţin tip înaintea celui de-al doilea război mondial, cu Germania nazistă.

Invazia rusă ne aminteşte această maximă consacrată că, dacă vrei să eviţi un conflict, cel mai bine e să te pregăteşti de război”, a concluzionat el în discursul de preluare a funcţiei, rostit la centrul de reflecţie Royal United Services Institute (RUSI). (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)