Breaking News. Turcia a acceptat aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Stoltenberg despre Summitul de la Madrid: „Schimbări fundamentale ale apărării noastre”
- Maria Miron
- 28 iunie 2022, 21:33
Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, spune că Summitul de la Madrid are rolul de a stabili modificări fundamentale în ce privește planul de răspuns al NATO la amenințările unei lumi tot mai imprevizibile și periculoase. Astfel, oficialul norvegian vorbește despre crearea Conceptului Strategic de la Madrid.
Update 2 - Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, Suedia și Finlanda și-au asumat să își modifice legislația antiteroristă, să coopereze cu Turcia în privința luptei contra terorismului și a politicilor de extrădare și să rezolve problema PKK.
Update - Turcia ar fi acceptat aderarea Suediei și Finlandei la NATO, potrivit unor surse apropiate situației citate de Bloomberg. Detaliile unei înțelegeri tripartite vor fi făcute publice în timpul summitului NATO de la Madrid.
Președintele Finlandei a anunțat că Turcia și-a retras veto-ul cu privire la aderarea țării sale și a Suediei. Informația a fost confirmată și de premierul Suediei.
Marți, 28 iunie, în debutul Summitului de la Madrid, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre „schimbări fundamentale” ce vor avea loc în zilele viitoare.
Jens Stoltenberg anunță schimbări importante în urma Summitului de la Madrid
„Summitul de la Madrid va fi un summit esențial. Vom conveni asupra unui nou Concept Strategic, Conceptul Strategic de la Madrid, care va fi planul pentru NATO într-o lume mai periculoasă și mai imprevizibilă.
Vom conveni asupra unor schimbări fundamentale a descurajării și apărării noastre”, spune Jens Stoltenberg, care anunță că NATO va trimite mai multe forțe de apărare și echipamente pre-poziționate.
Mai mult sprijin militar pentru Ucraina, anunță liderul NATO
Pe lângă asta, liderul NATO spune că sprijinul militar furnizat Ucrainei va fi cuprins într-un pachet robust de asistență a țării aflate în război cu Rusia.
„Vom conveni asupra unui pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina, care să o ajute să își susțină dreptul la autoapărare. Este extrem de important să fim pregătiți să continuăm să oferim sprijin, deoarece Ucraina se confruntă acum cu o brutalitate pe care nu am mai văzut-o în Europa de la al Doilea Război Mondial”, adaugă oficialul NATO, Jens Stoltenberg.
Mai mult, Stoltenberg afirmă că la Madrid vor fi purtate discuții „în ceea ce privește aderarea Finlandei și a Suediei [n.a. în NATO]. Așa că aștept cu nerăbdare acest Summit istoric de la Madrid”, a mai transmis liderul NATO.
A început Summitul de la Madrid
Liderii statelor membre ale NATO se reunesc, începând cu ziua de marți, 28 iunie, la Madrid, în cadrul celui mai important Summit al Alianței din ultimii ani. Reuniunea este cu atât mai importantă cu cât se desfășoară în contextul celei mai grave crize de securitate de pe continentul european, de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, cauzată de războiul din Ucraina.
La Summitul de la Madrid, dată fiind importanța reuniunii, vor fi prezenți și lideri ai unor state care nu sunt membre NATO. Este vorba despre Coreea de Sud și Japonia, împreună cu Finlanda și Suedia, care au solicitat recent să adere la Alianță. Aceste state vor avea calitatea de observatori.
Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la NATO pe data de 18 mai, în contextul agresiunii ruse față de un stat vecin care nu face parte din NATO, Ucraina. Cele două țări sunt parteneri strategici ai Alianței de ani de zile, colaborând la operațiuni de menținere a păcii în Balcani și Orientul Mijlociu. Solicitările de aderare ale Finlandei și Suediei au fost blocate de Turcia, membră a Alianței cu a doua cea mai mare armată.
Noul concept strategic al NATO
La reuniunea de la Madrid este de așteptat ca NATO să aprobe noul Concept Strategic. Este vorba despre documentul programatic, al doilea cel mai important act al Alianței după Tratatul de la Washington, care definește viziunea de securitate, amenințările, domeniile de interes și capacitatea NATO de a se adapta.
Conceptul Strategic ce urmează să fie adoptat la Madrid va fi al patrulea de la căderea Cortinei de Fier. Documentul va evidenția noile provocări de securitate în contextul războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.
În acest context, se așteaptă ca liderii NATO să anunțe o extindere a unității de răspuns la criză și apărare a organizației și o prezență militară consolidată în țările est-europene de la granița cu Rusia. Este vorba despre România, Estonia, Letonia și Lituania.