Război în Gaza, o posibilă soluție: Israel cere o zonă tampon. Surse diplomatice
- Dinu Marian
- 4 decembrie 2023, 08:10
Israel a informat statele arabe că dorește o zonă-tampon în Gaza post-război. Spun surse diplomatice, citate de Jerusalem Post. Conform a trei surse regionale, Israelul și-a prezentat planurile oficilailor din Egipt și Iordania, împreună cu Emiratele Arabe Unite, care au normalizat relațiile cu Israelul în 2020.
Război în Gaza. Surse egiptene au declarat că Israelul a spus într-o întâlnire la Cairo în noiembrie că liderii Hamas ar trebui să fie judecați de un tribunal internațional în schimbul unui armistițiu complet. Israelul a informat mai multe state arabe că dorește să creeze o zonă-tampon de partea palestiniană a frontierei cu Gaza. Asta pentru a preveni viitoarele atacuri. Niciun stat arab nu a arătat nicio dorință de a asigura securitatea sau administra Gaza în viitor. Toate aceste discuții vin ca parte a propunerilor pentru enclava după război, au declarat surse egiptene și israeliene.
Arabia Saudită, care nu are legături cu Israelul și care a oprit un proces de normalizare, a fost informată. Sursele nu au specificat cum au ajuns informațiile la Riad, care oficial nu are canale de comunicare directe cu Israelul. Turcia a fost, de asemenea, informată, au spus sursele citate. Guvernele egiptean, saudit, qatarez și turc nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Oficialii iordanieni nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii, scrie Jerusalem Post.
Inițiativa diplomatică nu indică un sfârșit iminent al ofensivei Israelului - care a fost reluată vineri după o încetare a focului de șapte zile. Însă arată că Israelul își extinde relațiile dincolo de mediatori arabi tradiționali, cum ar fi Egiptul sau Qatarul, în timp ce încearcă să modeleze o Gaza post-război. Majoritatea statelor arabe au condamnat ferm ofensiva Israelului care a ucis peste 15.000 de persoane și a distrus suprafețe vaste din zonele urbane ale Gazei. Hamas a ucis 1.200 de persoane în raidul său din 7 octombrie și a luat peste 200 de ostatici.
Război în Gaza, planuri post-conflict
"Israelul dorește această zonă-tampon între Gaza și Israel de la nord la sud pentru a preveni infiltrarea sau atacurile Hamas sau altor teroriști în Israel", a spus un oficial regional de securitate de rang înalt, una dintre cele trei surse regionale care au cerut să nu fie identificate după naționalitate. Un oficial din EAU nu a răspuns direct când a fost întrebat dacă Abu Dhabi a fost informată despre zona-tampon, dar a spus: "EAU va sprijini orice aranjamente viitoare post-război convenite de toate părțile interesate" pentru a obține stabilitate și un stat palestinian.
Întrebat despre planurile pentru o zonă-tampon, Ophir Falk, consilier de politică externă al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat pentru Reuters: "Planul este mai detaliat decât atât. Se bazează pe un proces în trei etape pentru ziua de după înfrângerea Hamas." Prezentând poziția guvernului israelian, el a spus că cele trei etape implică distrugerea Hamas, demilitarizarea Gazei și de-radicalizarea enclavelor.
"O zonă-tampon poate face parte din procesul de demilitarizare", a spus el. El a refuzat să ofere detalii când a fost întrebat dacă aceste planuri au fost discutate cu partenerii internaționali, inclusiv statele arabe. Statele arabe au respins ca fiind imposibil obiectivul Israelului de a eradica Hamas. Explicând că este mai mult decât o simplă forță teroristă care ar putea fi învinsă.
O zonă-tampon în interiorul Gazei
Israelul a sugerat în trecut că lua în considerare o zonă-tampon în interiorul Gazei. Sursele citate au spus că planul este prezintat statelor arabe ca parte a planurilor sale de securitate viitoare pentru Gaza. Trupele israeliene s-au retras din enclavă în 2005.
Un oficial american, care a refuzat să fie identificat, a spus că Israelul a "lansat" ideea zonei-tampon. Dar oficialul a repetat și opoziția Washingtonului față de orice plan care ar reduce dimensiunea teritoriului palestinian.
Iordania, Egiptul și alte state arabe au exprimat temeri că Israelul dorește să îi alunge pe palestinieni din Gaza. Repetând deposedarea de terenuri suferită de palestinieni când Israelul a fost creat în 1948. Guvernul israelian neagă orice astfel de intenție. Un oficial israelian de rang înalt a spus că Israelul nu consideră Hamas asemănător cu OEP și nu crede că va acționa ca OEP.
Mohammad Dahlan, fostul șef de securitate al Gazei din facțiunea palestiniană Fatah, care a fost alungată din enclavă când Hamas a preluat controlul în 2007, a spus că planul zonei-tampon al Israelului este nerealist și nu va proteja forțele israeliene. "Zona-tampon ar putea face forțele israeliene o țintă în zonă", a spus el.