Raza de lumină a Lui Dumnezeu, raza speranței. La Galeria Romană, o nouă expoziție, o nouă speranță, lumi de frumusețe: „Călător”

Raza de lumină a Lui Dumnezeu, raza speranței. La Galeria Romană, o nouă expoziție, o nouă speranță, lumi de frumusețe: „Călător” Sursa foto: Vlad Iulian Fodor

În lumea liniștită a Galeriei Romane, în inima orașului, ca într-o oază de liniște și lumină, așteaptă cuminți pe simeze lucrările artistului Dan Mohanu, dăruite publicului în expoziția „Călător”.

„Un om și un artist minunat.  O expoziție  care, în aceste vremuri tulburi, amintește de normalitate. Noi, oamenii, suntem făcuți să ne bucurăm de liniște, să ne bucurăm de frumos”, a spus galeristul Emil Ene la vernisajul expoziției.

Iar frumosul îmbracă multe forme și teme în această expoziție.

Călător prin țară, călător prin natură, călător prin tradiții, călător prin biserici sau prin basme. Lucrările maestrului Dan Mohanu îți lasă libertatea să călătorești unde simți nevoia atunci când le privești.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Călător” este un eveniment menit să aducă puțină liniște. Și speranță. „În multe din lucrări există raza de lumină a Lui Dumnezeu, care coboară pe pământ”, arată Emil Ene. Sunt lucrări care îți mângâie sufletul, oblojesc rănile inimii, șterg lacrimile tristeții și le lasă pe cele ale bucuriei să se nască.

Aveam nevoie de o așa mângâiere. Galeria Romană, un spațiu unic în București, prin căldura oamenilor săi, prin dragostea lor pentru frumos și pentru împărtășirea iubirii, se transformă în ceea ce ai tu nevoie, atunci când îi calci pragul. Vrei să intri în basm? Intri. Vrei să  fii în mijlocul naturii? Ești. Vrei să simți raza Lui Dumnezeu, ce îți ia toată teama? Simți. Și mai simți cum speranța înflorește din nou.

Așa cum spunea și artistul, Dan Mohanu, ești „pus în fața unei meditații. A unei oglindiri…”. Te uiți și te vezi pe tine , cel care ai fost, cel care ai venit și, poate, vei pleca un pic altfel. Ești liber să fii fericit și bun.

Nu este o întâmplare că această expoziție se petrece în Postul Paștilor.

Artistul, un admirator și un susținător al lumii satului, cu toată credința sa și cu toate frumusețile și profunzimile sale, ne oferă prilejul să ni le reamintim, să le scoatem din adâncurile ființei noastre, să ne regăsim.

„(…)Arta își recapătă așadar, pe fondul comportamentului amnezic al omului contemporan, misiunea întoarcerii la darurile și valorile esențiale, un fel de regăsire a memoriei pierdute a umanității în care  recunoaștem, după spusele părintelui Ioan Bizău, semnificația "unor imagini evanghelice atât de familiare vieții creștine, precum pâinea, vinul, apa, lumina, mielul, păstorul, muntele, aluatul, bobul de grâu etc.”

„Călător”, o expoziție  potrivită pentru aceste vremuri dureroase și pentru Postul Paștilor, regăsirea noastră și pregătirea noastră pentru mângâierea Lui Dumnezeu.

Expoziția este deschisă până la data de 5 aprilie 2022.

Program: luni-vineri: 10:00-18:00, sâmbătă: 10:00-15:00.