Ratele bancare ale românilor, o explozie fără sfârșit. Indicele ROBOR la trei luni a atins un nivel psihologic

Ratele bancare ale românilor, o explozie fără sfârșit. Indicele ROBOR la trei luni a atins un nivel psihologicSursa foto: Arhiva EVZ

Indicele ROBOR la trei luni a atins pragul psihologic de 6,99%, conform ultimei actualizări prezentate de Banca Națională. ROBOR al trei luni este folosit în stabilirea dobânzilor variabile pentru calcularea ratelor la creditele în lei.

Indicele ROBOR la trei luni a atins un prag psihologic, de 6,99%, conform datelor prezentate de Banca Națională pe 13 iulie. Indicele, folosit la calcularea dobânzilor variabile pentru ratele la creditele bancare în lei a înregistrat marți, 12 iulie, o valoare de 6,93%. Indicele ROBOR a înregistrat o creștere constantă, începând din primele luni ale acestui an, când era cotat la 3,02%. În luna martie, creșterea a fost la 4,25%. De menționat că în anul 2021 indicele ROBOR era cotat la 1,98%.

Un nivel mai mare al ROBOR la trei luni a fost înregistrat pe 28 iulie 2010, respectiv 7,07%.

Practic, creșterea ROBOR a început din 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei. Indicele ROBOR a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61%, o zi mai târziu, pe 24 februarie 2022. Din acel moment, putem spune că indicele și-a dublat valoarea în doar șase luni.

Pe de altă parte, indicele ROBOR, stabilit de BNR, la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut pe 13 iulie la 7,18%, de la 7,12% cât a fost în şedinţa precedentă.

Cum a evoluat ROBOR la 12 luni

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 7,33%. În ședința preedentă, de marți 12 iulie, BNR a afișat un indice ROBOR la 12 luni de 7,28%.

De menționat că ROBOR reprezintă rata medie pentru dobânda la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia acestuia este influenţată de mai mulţi factori. Între aceștia se află politica monetară a Băncii Naționale a României, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă pentru creditele contractate de populație, în lei, care a înlocuit ROBOR. Este vorba despre IRCC, un indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor. Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19 din anul 2019 și a fost stabilit la 2,65% pe an. Acesta este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022. Actualul IRCC este în urcare, însă, faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, când a fost cotat la 1,86%.

Ne puteți urmări și pe Google News