Schimbări importante pe piața financiară. Avantaje și dezavantaje ale trecerii de la ROBOR la IRCC
- Ramona Rotaru
- 12 iulie 2022, 10:59
ROBOR aproape s-a triplat în acest an, așa că din ce în ce mai mulți români încep să facă trecerea către IRCC. Aceasta este singura modalitate prin care poate fi redusă rata la un credit imobiliar. Diferența este chiar și de câteva sute de lei. Avantajele și dezavantajele trecerii de la ROBOR la IRCC.
Piața financiară din România suferă schimbări importante. De la începutul lui 2022, indicele ROBOR aproape s-a triplat, așa că ratele românilor au devenit din ce în ce mai mari. Fiind puși în imposibilitatea de a-și achita creditele, mulți dintre ei optează pentru IRCC, o metodă prin care poți reduce rata unui credit imobiliar cu până la câteva sute de lei. Mutarea vine cu avantaje, însă există și o serie de dezavantaje.
Avantaj. Un credit în valoare de 250 de mii de lei, luat pe o perioadă de 30 de ani, are o rată lunară de 2.248 de lei cu un indice ROBOR, care a ajuns în prezent la 6,79%. Persoanele care au trecut la indicele IRCC, în prezent 3,65%, au redus rata lunară cu 725 de lei, plătind doar 1.523 de lei.
Dezavantaj. Potrivit analiștilor, trecerea de la ROBOR la IRCC nu se mai poate schimba din nou, modificarea rămânând până la finalul perioadei de creditare. Indiferent de fluctuațiile apărute pe parcurs, veți rămâne la indicele IRCC, iar refinanțarea poate costa şi 1.000 de euro.
Totul despre trecerea de la ROBOR la IRCC
„În acest an ne apropiem de aproape 1.400 de cereri, ceea ce înseamnă deja mai mult de jumătate din numărul de anul trecut.
O astfel de cerere este foarte ușor de completat, nu necesită pregătire de specialitate din partea consumatorului, nu trebuie să fie jurist, avocat se atașează documentele care fac dovada situaţiei consumatorului şi care este o situaţie dificilă”, spune Liviu Fenoghen, director CSALB, potrivit gandul.ro.
Irina Chițu, consultat financiar, susține că, românii care optează pentru trecerea de la ROBOR la IRCC, „trebuie să ţină seama de faptul că IRCC este un indice variabil. Deci şi acesta va creşte, nu va creşte la fel de repede sau de mult ca şi indicele ROBOR dar tot va creşte. De la 1 octombrie va fi peste 4%, 4,06”.
„Dacă la acesta se adaugă dobânda băncii de minim 2%, cum este de exemplu la prima casă atunci deja şi aici ajungi la dobânzi de peste 6%”, a mai precizat consultantul financiar.