Răsturnare de situație! Palatul Bánffy aparține statului român! Istoria sa este incredibilă

Răsturnare de situație! Palatul Bánffy aparține statului român! Istoria sa este incredibilă Sursă: Khwaneigq | Dreamstime.com

Palatul Bánffy a fost unul dintre cele mai controversate subiecte. Locația a atras o serie de povești cutremurătoare, dar și zile întregi de procese. S-a decis ca instituția să aparțină statului român.

După ani de zile de procese, Palatului Bánffy, clădirea care găzduiește sediul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, va aparține statului român.

În urmă cu o lună, presa era convinsă că Palatul Bánffy va fi retrocedat „proprietarilor de drept”, dar instanța a hotărât altceva. Palatul a fost în proprietatea statului din 30 noiembrie 1948, iar specialiștii au dovedit că nu au existat proprietari sau moștenitori.

Ultima persoană din familia Bánffy care a locuit în palat a fost Dionisie Bánffy. Nu a avut o viață foarte ușoară, jocurile de noroc erau cea mai mare plăcere. Acesta a ajuns să ceară bani unui negustor sibian, Nicolae Roșca, dar nu a putut să-i ofere datoria înapoi și i-a promis câteva camere din luxoasa locație. Muncitorul a ajuns milionar și a construit cinematograful Corso, din incinta palatului, dar care a fost demolat ulterior. Acesta s-a stins din viață în 1992, dar soția sa, Paraschiva Roșca și cele trei fiice i-au dus numele mai departe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce se întâmplă cu Palatul Bánffy?

Testamentul lui Dionisie Bánffy, din 1958, începe în felul următor – „Las prietenului meu intim Roșca Niculae…”. După aceste detalii, singurul moștenitor al palatului ar fi fost Nicolae Roșca.

sursa: wikipedia

Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale a descoperit că locația de patrimoniu este în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca.

„Comisia propune să se revină asupra decisiunei Nr. 45798/1947 […] prin care bunurile au fost scoase de sub contr. CASBI. (Casa de Administrare și Supraveghere a Bunurilor Inamice) și să se reîncadreze în CASBI., trecând bunurile în proprietatea Primăriei Cluj., deoarece văd. Bánffy Adalbert n. Sárolte Montbach și Bánffy Dionisie s-au retras cu trupele dușmane în 1944 și au avut o atitudine antidemocratică țării și URSS-ului. Până la apariția deciziei bunurile vor fi păstrate în custodele Primăria Municipiului, domiciliat în Cluj, jud. Cluj, Str. Libertății, pe lângă toată răspunderea morală și materială. Mobilierul se va vinde. Drept, pentru care am dresat prezentul proces-verbal.”.

Situația Palatului Bánffy nu este o eroare judiciară, ci o escrocherie imobiliară. CJ are toate șansele să intre în posestia locației, mai ales după ce s-a dovedit că aparține primăriei, potrivit gazetadecluj.ro