Răspuns pentru dr. Cristina Oprică, medic la Karolinska: România a ajuns un dublu balamuc!

Răspuns pentru dr. Cristina Oprică, medic la Karolinska: România a ajuns un dublu balamuc!

Mi-a scris o româncă, dr. Cristina Oprică, medic într-o specialitate zdravănă, aflată de vreo 20 de ani în Suedia, la Karolinska Institutet. Este drept, nu are calificările „senatoarei de România” Diana Șoșoacă, și nici ale altor șoșoci, dar totuși, ceva carte și ceva experiență cred că are. Am citit, am recitit, am recitit iar, pentru că nu înțelegeam ce nu înțelege, după care mi-am zis că înțeleg ce nu înțelege: este plecată din România de prea mulți ani. Să vedem ce spune doamna doctor:

„Buna dimineața, domnul Curea! Sunt lucruri pe care le vad la tv si care ne lasă muți de uimire. Un doctor prezentat ca o somitate în Corona, văd de fapt că este chirurg, care mai mult nu a operat, ocupat fiind cu funcții de conducere, și nu epidemiolog sau infecționist, lasă de înțeles că anticorpii și tocilizumabul sunt tratamente miraculoase care vindecă boala. Nimic mai fals!

Suedezilor li s-a spus constant că singura soluție pentru a ieși din criză este vaccinul. Concluzia: spitale și secții ATI goale, oameni care trăiesc normal, măști aproape de zero. Nimeni nu discută la televizor despre anticorpi monoclonali sau tocilizumab, pentru că acestea se administrează în cazuri extrem de severe, au efecte adverse serioase iar eficacitatea lor este neclară. 

Singurul mesaj aici, pe toate posturile, este: vaccinați-vă! Acest virus NU are un tratament specific, dacă te-ai îmbolnăvit intri pe traseul care spune clar că nevaccinații au o rată a mortalității de  11 ori mai mare decât cei vaccinați.

În ATI-urile din Suedia sunt 4 persoane la un pacient ventilat. Se monitorizează în permanență probele sanguine, tomografii pulmonare etc. Doctorii discuta între ei cazurile grave, nu au orgolii personale. De aceea cei intubați aici au șanse de peste 85% să supraviețuiască. Ce medicamente specifice?  Îngrijirea pacienților gravi este problema de bază din spitale.

Uitându-mă la tv, am impresia că există un tratament miraculos și garantat anti-Covid, pe care cineva are interesul să nu îl administreze românilor. Mesajul este de genul nu cheltuiți bani pe vaccin, îmbogățește companiile, tocilizumabul ne salvează. Am văzut că vă luptați uneori cu morile de vânt, din păcate. Acum este prea târziu, chiar dacă s-ar vaccina în masă populația, efectul nu se va vedea decât peste câteva luni, cu sau fără anticorpi. Între timp se vor face gropi cu excavatorul. Chiar daca suntem departe, suntem afectați de toată situația.”

Doamna doctor Cristina Oprică, repet, medic specialist, doctor în medicină, membru în corpul medical al Institutului Karolinska, instituția care acordă Premiul Nobel pentru Medicină, atinge mai multe probleme. Cele mai importante, refuzul vaccinării și sărăcia din Sănătate, doi factori care i-au aruncat țara natală într-o catastrofă medicală.

Fără să o cunoască și fără să intenționeze asta, doctoriței i-a răspuns cercetătorul științific în Psihologie, dr. în psihologie Aurora Liiceanu. A făcut-o într-un interviu pe care l-a acordat recent scriitorului Cristian Teodorescu, pentru publicația Cațavencii, acolo unde a răspuns la întrebarea „România pare că a ajuns un balamuc condus de nebuni. Ar trebui să mergem toți la psihiatru?”

Cum spuneam, fără să știe, Aurora Liiceanu i-a răspuns doctoriței românce de la Karolinska: „Și mie mi se pare că România a ajuns un balamuc, de fapt un dublu balamuc, unul politic și unul pandemic. Dar acestea două se împletesc ca șnurul de mărțișor. Balamucul ăsta este întreținut de știri. Se crede că, cu cît urmărim mai multe știri, cu atît sîntem mai informați. Dar nu este așa, pentru că există știri care se contrazic, există fake news, există narcisiști patologici, care-și exhibă o formă de dezinhibiție dictată de dorința de a ajunge celebri - vezi Diana Șoșoacă sau bărbatul cu steagul din Parlament, dar și pleava narcisistă, cu mărunțișuri teribiliste, infantile, de circ, Spiderman - și nu întotdeauna este doar media de vină, ci și decidenții confuzi care se contrazic nu numai între ei, ci și pe ei înșiși. Știrile sînt despre excepții, dar se aliniază negativului. Oamenii sînt predispuși către negativitate, spun psihologii. Și așa este, sîntem mai receptivi la rău decît la bine, iar mulțimea de informații sumbre duce la o percepție sumbră, astfel încît este indusă o stare de disperare, dar și de resemnare, căci între știri și realitate apare o corelație negativă. Regret că nu mai este printre noi psihiatrul Florin Tudose.” 

Doamna doctor, eu nu am fost în stare să vă răspund atât de bine pe cât o face doamna Aurora Liiceanu. Niște legături cauzale aș fi în stare să fac și niște bănuieli pe care nu-mi vine să le expun „verde-n față” aș avea. Sunt însă total de acord cu regretul doamnei Liiceanu din final, acela că „nu mai este printre noi psihiatrul Florin Tudose”. Și eu cred că doar un savant de talia profesorului dr. psihiatru Florin Tudose ar fi putut înțelege și explica pe înțeles, cum de s-a făcut ca în ospiciul România, și pacienții, și conducerea stabilimentului să fie totuna.

Ne puteți urmări și pe Google News