Rareș Bogdan a zugrăvit relația dintre PSD și PNL: Nu stăm de drag. Nici noi cu ei, nici ei cu noi
- Cristian Raducanu
- 27 octombrie 2023, 22:24
Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL a declarat că liberalii nu îi iubesc pe PSD-işti, nici aceştia pe ei, dar că în contextul actual, cu război în Ucraina, cu un conflict în Orientul Mijlociu, România are nevoie de stabilitate. El a adăugat că, dacă PNL merge pe liste comune cu social-democraţii, atunci ridică alte forţe politice.
Aflat la întâlnirea femeilor liberale din Regiunea Sud, eurodeputatul Rareș Bogdan a explicat că, în contextul actual, România are nevoie de un climat politic stabil și de predictibilitate. Asta nu înseamnă că PNL și PSD vor participa împreună la alegeri, însă nici nu neagă o posibilă alianță la algerile de anul viitor.
Rareș Bogdan: „Nu îi iubim pe PSD-işti, nici ei nu ne iubesc, staţi liniştiţi”
În cadrul evenimentului amintit, Rareș Bogdan a precizat că liberalii și social-democrații nu fac tocmai casă bună. Dar, în contextul actual, o criză politică ar arunca România într-o stare de impredictibilitate economic. O posibilă situație car ar putea fi folosită și de Austria pentru a folosi încă odată dreptul de veto împotriva României.
„Oameni buni, nu cred că cineva mă poate bănui pe mine sau pe Alina Gorghiu, sau pe Nicoleta (Pauliuc - n.r.), sau pe dumneavoastră că îi iubiţi pe PSD-işti. Nu. Nu îi iubim pe PSD-işti, nici ei nu ne iubesc, staţi liniştiţi.
Dar în contextul actual, cu 650 de kilometri de război şi cu o mişcare stranie în frontul din Ucraina, cu un război care stă să înceapă, cu un conflict groaznic în Orientul Mijlociu, cu Balcanii aproape în flăcări, cu tensiuni fără precedent sau de mult apuse, ziceam noi, din anii 90, România are nevoie de stabilitate.
Nici PSD nu stă cu noi de drag, nici noi nu stăm cu PSD de drag. Dar să sperăm că stăm cu ei pe poziţii de egalitate doar la guvernare”, a precizat Rareş Bogdan la întâlnirea femeilor liberale din Regiunea Sud.
„Trebuie să ne voteze liberalii și cei care cred în dreapta politică”
În același registru, eurodeputatul Bogdan a subliniat că sunt toate șansele ca Opoziția să profite de o posibilă alianță social-liberală la alegerile de anul viitor. Utilizând vechiul slogan folosit de moștenitorii lui Ion Brătianu „Prin noi înșine”, Bogdan a subliniat că PNL, în continuare face politiciă pentru electoratul de dreapta și implicit a liberalilor.
„Pentru că aici bat la uşi deschise. Știu clar că am fost printre. Și eu, şi Dan Motreanu, şi Alina, printre puţinii care am spus, folosind vechiul nostru slogan, vechea noastră butadă liberală a întemeietorilor PNL: Prin noi înşine. Noi trebuie să mergem prin noi înşine, să arătăm forţa pe care o avem şi după aceea să negociem.
Pentru că dacă mergem pe liste comune, ridicăm alte forţe politice şi vor fi oameni care vor refuza să ne voteze. Trebuie să ne voteze liberalii şi cei care cred în dreapta, în primul şi în primul rând”, a adăugat Rareş Bogdan.
Rareș Bogdan consideră că pe lista alegerilor europarlamentare ar trebui să se regăsească cel puțin trei femei. Spre deosebire de alegerile europarlamentare din 2019, în 2024 liberalii vor avea doar opt locuri eligibile. Cât despre baza electorală a partidului din Modrogan, Bogdan a punctat faptul că 60% din votanții PNL sunt reprezentantele sexului frumos.
Situația este diferită în Parlamentul European față de cea din România
Mai mult, punctează liberalul, România a obținut poziția de prim-vicepreședinte în cadrul Comisiei pentru politică externă din Parlamentul European. O poziție cheie pierdută de elita politică română ca urmare a faptului că în forul legistlativ european funcționează principiul parității de gen.
„Acum să vă spun o chestiune, 58% dintre votanţii Partidului Naţional Liberal sunt femei. Deci aproape 60% din votanţii noştri în toate sondajele de opinie sunt femei. În Parlamentul European cea mai prestigioasă comisie a Parlamentului European este Comisia pentru politică externă.
Reuneşte foşti şefi de stat, de guvern. Din România erau doi membri: Traian Băsescu şi cu mine. Acum a venit şi Vlad Nistor. Noi am obţinut la negocieri poziţia de prim-vicepreşedinte al acestei prestigioase comisii. Mai ales în contextul regional complicat. Era cheie comisia respectivă.
Vreau să vă spun că pentru că nici eu, nici Traian Băsescu nu am vrut să ne schimbăm sexul, am pierdut poziţia de prim-vicepreşedinte pentru că în Parlamentul European, în Comisia Europeană, în Consiliul European, situaţia e uşor diferită faţă de România.
Adică echilibrul de gen funcţionează şi pentru că noi nu am putut, pentru că aveam o singură femeie pe listă care a ajuns comisar european şi nu mai aveam o altă doamnă pe listă, nu am putut să ocupăm această poziţie, care era în top trei, patru ca importanţă la nivelul comisiilor Parlamentului European din 705 europarlamentari”, a mai spus Rareş Bogdan.