ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA!
Editura Evenimentul si Capital

ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA!

Autor: | | 7 Comentarii | 30048 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Episodul XV din serialul „Noi suntem Statul!”, cel care a purtat titlul „Arhiva SIPA avea peste 3.000 de dosare despre judecători și procurori - Un raport exploziv dezvăluie cum au dispărut și s-au copiat documente compromițătoare”, se încheia cu o promisiune ce părea cam hazardată.

Prin ea ne anunțam cititorii că vom încerca să le arătăm ce s-a întâmplat cu acest Raport și unde sunt documentele. După apariția serialului, care invoca Documentul, tot mai mulți ziariști și politicieni au cerut desecretizarea Raportului și punerea lui la dispoziția presei.

Un gest impus atât de exigența democratică a transparenței, cât și de suspiciunea că Statul Paralel și-a vârât din nou coada. Văzând extraordinara presiune a opiniei publice, am fost convinși că fie Ministrul Justiției, fie CSAT vor decide desecretizarea Raportului. Nu s-a întâmplat asta. Și atunci ne-am decis să facem noi rost de Raport, prin mijloacele tipice presei în stare de orice pentru aflarea adevărului.

Odată intrați în posesia Documentului, ne-am trezit în fața unei probleme neprevăzute. Raportul era adnotat cu „Secret de Serviciu”. Îl publicăm sau nu? Trebuia luată o decizie imediată. Dan Andronic, directorul și acționarul majoritar al ziarului, era plecat pentru câteva zile din țară. Omul cu o mai mare experiență decât a noastră în astfel de situații e Ion Cristoiu. Evenimentul de sub conducerea sa, la care am lucrat mulți dintre noi, se specializase în publicarea de documente scoase de prin seifuri ferecate. Ziarul avea și o rubrică, de mare interes printre cititori: „Am pus mâna pe…”. Și urma documentul reprodus pur și simplu, fără comentarii.

I-am transmis telefonic lui Dan Andronic că avem ceva foarte tare de publicat, dar că avem și niște temeri, drept pentru care am decis ca ultimul cuvânt să-l aibă domnul Cristoiu. Marți seara, în celebra curte a Bibliotecii Academiei, Ion Cristoiu a spulberat orice îngrijorare. După ce a parcurs rapid câteva pagini din Document, ne-a zis: „Asta da lovitură de presă! E secret de serviciu? Eu l-aș publica și dacă ar fi secret de stat. Un secret ajuns la presă, fie el și secret planetar, nu mai este un secret!”

Drept urmare, ceea ce dumneavoastră citiți în numărul de față este decizia editorială a patru jurnaliști care și-au asumat să publice un document secret în numele adevărului pentru care presa trebuie să facă orice.


Simona Ionescu, Ion Cristoiu, Mirel Curea și Dan Andronic


Raportul Secret confirmă articolul din 17 mai 2017, întitulat „Arhiva SIPA avea peste 3.000 de dosare despre judecători și procurori - Un raport exploziv dezvăluie cum au dispărut și s-au copiat documente compromițătoare | „NOI SUNTEM STATUL!” (XV)

Pentru a ușura înțelegerea gravității celor conținute în Raport, reluăm fragmentele relevante din articolul lui Dan Andronic din 17 mai, despre Arhiva SIPA și despre ce s-a întâmplat acolo. În afară de mărturiile obținute de jurnalist de la surse directe și consemnate în articolul său, ceea ce scrie în Raport confirmă zdrobitor spusele acestuia.

Binomul SRI-DNA nu ar fi funcționat atât de eficient dacă nu ar fi avut un al treilea element, esențial pentru „eficientizarea” parcursului dosarelor considerate prioritare de Sistem, sau așa numitele dosare-țintă. Când folosesc acest termen mă refer la faptul că, după numeroasele scandaluri legate de implicarea SRI în actul de Justiție și declarația generalului Dumitru Dumbravă, aria de cooperare a judecătorilor cu ofițerii de informații s-a restrâns, dar în continuare sunt urmărite dosarele importante, sau așa cum le spuneam, DOSARELE-ȚINTĂ.

Începuturile afacerii se ascund, pentru perioada imediat după 1989, în Arhiva SIPA. Arhiva SIPA este o fantomă a trecutului, folosită de politicieni, servicii de informații și alte persoane interesate pentru a obține ce doresc de la Justiție. Trebuie spus că informațiile adunate de ofițerii SIPA, în jur de 40 la sută dintre ei provenind dintre cadrele fostei Securități, erau extrem de interesante, fiind vorba de interceptările discuțiilor din celulele penitenciarelor, de delațiunile unor deținuți, fie directe, fie indirecte, respectiv prin provocatori.

Totodată, vorbim și despre ofițeri de informații infiltrați printre deținuți, despre interceptări și înregistrări ale convorbirilor unor judecători și procurori. La ora actuală, notele informative ale rețelei de informatori din penitenciare se păstrează, acestea fiind preluate de noua structură din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, adică de Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA).

Nelipsitul SRI

Documentele referitoare la cei care au avut acces la informații clasificate au fost predate Serviciului Român de Informații, despre care însă se bănuiește că are, neoficial, mult mai multe documente decât cele preluate legal. Un arsenal de șantaj permanent folosit de cei care au intrat în contact cu bogăția și diversitatea Arhivei SIPA.

În 2006, Monica Macovei a desființat serviciul pe motiv că SIPA, redenumit DGPA, a făcut abuzuri, iar ministerul nu avea nevoie de un serviciu secret. După ce a fost îndepărtat de la conducerea Serviciului, Marian Ureche a fost acuzat de CNSAS că a făcut poliție politică înainte de 1989.

Un an mai târziu, în perioada aprilie – decembrie, 2007, Tudor Chiuariu, ajuns ministrul Justiției, instituie o comisie de anchetă care să verifice modul în care Monica Macovei a dus la îndeplinirea Hotărârea de Guvern de desființare a SIPA. Apoi, în 2008, ministrul Cătălin Predoiu a preluat comisia instituită de Chiuariu, dar la finalul mandatului său, în ciuda recomandărilor, a refuzat să sesizeze vreo instituție a statului. Dispăruseră dosarele unor magistrați, se copiaseră documente. În perioada 2006-2008, Arhiva SIPA a făcut obiectul unui inventar complet, fiind numite mai multe comisii.

Operațiunea de spoliere a arhivei SIPA începe!

Am avut la dispoziție o serie de mărturii și documente care vorbesc despre un moment important: inventarierea Arhivei SIPA. Pe baza acestora putem spune că există indicii temeinice că în timpul mandatului Monicăi Macovei de ministru al Justiției s-au petrecut manipulări (cel puțin) interesate ale documentelor din Arhiva SIPA.

Ultimul ministru al Justiției care a descoperit aceste lucruri a fost, în 2008, exministrul Justiției, Cătălin Predoiu, numai că predecesorul său Tudor Chiuariu, în 2007, a fost cel care a instituit o comisie de verificare a modului în care primul ministru al Justiției care s-a ocupat de desființarea acestui serviciu de informații îndreptat împotriva magistraților, Monica Macovei, a manipulat documentele secrete. Cătălin Predoiu este cel care, speriat de amploarea scandalului, a preferat să nu facă nimic, să realizeze un raport pe care nu l-a mai înaintat vreunei instituții a Statului.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate