Raport devastator pentru Viktor Orban. Parlamentul European a votat în regim de urgență: Ungaria nu mai este o democraţie deplină

Raport devastator pentru Viktor Orban. Parlamentul European a votat în regim de urgență: Ungaria nu mai este o democraţie deplină Sursă: Dreamstime.com

Parlamentul European a adoptat joi, 15 septembrie, un raport în care critică eforturile deliberate și sistematice ale guvernului de la Budapeste de a submina valorile europene. De asemenea, autoritățile solicită rezultate în procesul prevăzut la articolul șapte al Tratatului UE început în urmă cu patru ani. Astfel, poziția premierului Viktor Orban din ultimii ani a fost taxată dur.

Documentul a fost adoptat astăzi cu 433 voturi pentru, 123 împotrivă și 28 abțineri. Actul se bazează pe raportul cu care Parlamentul European a declanșat procedura prevăzută la articolul șapte în 2018 pentru a oferi o imagine de ansamblu a evoluțiilor din cele 12 domenii de interes ale instituției. Este vorba despre un articol care poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, a dreptului de vot în Consiliul UE.

Documentul demonstrează modul în care valorile consacrate la articolul doi din tratatele UE, inclusiv democrația și drepturile fundamentale în această țară, s-au deteriorat și mai mult din 2018. Acest lucru s-a întâmplat din cauza „eforturilor deliberate și sistematice ale guvernului ungar”. De asemenea, faptele Ungariei au fost exacerbate de lipsa de acțiune a UE.

Parlamentul deplânge incapacitatea Consiliului UE de a realiza progrese semnificative pentru a contracara regresul democratic în Ungaria. Deputații subliniază că articolul șapte, alineatul unu nu impune unanimitatea între statele membre pentru a identifica un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE nici pentru a emite recomandări şi termene concrete. Politicienii afirmă că orice întârziere suplimentară în luarea de măsuri în temeiul articolul șapte pentru a proteja valorile UE în Ungaria ar constitui o încălcare a principiului statului de drept de către Consiliu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Solicitările Parlamentului European

Parlamentarii europeni sfătuiesc Comisia să utilizeze pe deplin toate instrumentele de care dispune şi, în special, Regulamentul privind condiţionalitatea bugetară.

Politicienii solicită Comisiei mai multe lucruri într-un moment în care valorile UE sunt ameninţate în special de războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi de acţiunile sale anti-UE. Este vorba despre :

  1. Abținerea de la aprobarea Planului de redresare şi rezilienţă al Ungariei până când aceasta va respecta pe deplin toate recomandările relevante ale semestrului european şi va pune în aplicare toate hotărârile relevante ale Curţii de Justiţie a UE şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului;
  2. excluderea de la finanţare acele programe de coeziune care contribuie la utilizarea abuzivă a fondurilor UE sau la încălcări ale statului de drept;
  3. aplicarea mai strictă a Regulamentului privind dispoziţiile comune şi a Regulamentului financiar pentru a combate orice utilizare abuzivă a fondurilor UE din motive politice.

Parlamentul European, preocupat de democrația din Ungaria

Euro-deputații sunt în continuare preocupați de mai multe aspecte privind democrația și drepturile fundamentale în Ungaria cu toate că au trecut patru ani de la raportul care a început procesul prevăzut la articolul șapte. Cu toate acestea, unele dintre principalele domenii problematice sunt funcționarea sistemului său constituțional și electoral, independența sistemului judiciar, corupția și conflictele de interese și libertatea de exprimare, inclusiv pluralismul mass-media.

În același timp, libertatea academică, libertatea religioasă, libertatea de asociere, dreptul la egalitate de tratament, inclusiv drepturile persoanelor LGBTIQ, drepturile minorităților, precum și cele ale imigranților, solicitanților de azil şi refugiaţilor sunt, de asemenea, chestiuni de interes pentru Parlamentul European.

Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație

„Concluziile prezentului raport sunt clare şi irevocabile: Ungaria nu este o democraţie”, a declarat Gwendoline Delbos-Corfield, raportoarea Parlamentului privind situaţia din Ungaria.

„A fost mai urgent ca oricând ca Parlamentul să adopte această poziţie, având în vedere rata alarmantă în care statul de drept înregistrează regrese în Ungaria. Pe lângă recunoaşterea strategiei autocratice a Fidesz, majoritatea largă a deputaţilor care sprijină această poziţie în Parlamentul European este fără precedent. Acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă adresat Consiliului şi Comisiei”, a adăugat euro-deputata franceză, potrivit Agerpres.