Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. România nu poate să absoarbă miliardele puse pe tavă de UE. Care sunt marile probleme
VIDEO

Exclusiv. România nu poate să absoarbă miliardele puse pe tavă de UE. Care sunt marile probleme

Fost comisar european, Corina Crețu a vorbit, în podcastul lui Ionuț Cristache despre problemele care împiedică România să absoarbă din plin fondurile oferite de Uniunea Europeană.

Corina Crețu, fost comisar european, a participat, joi, la podcastul lui Ionuț Cristache, de pe evz.ro. Principalul subiect al discuției a fost legat de sumele uriașe de bani pe care România le-a primit din partea Uniunii Europene. Sau, din diverse motive, finanțarea a fost blocată și nu a ajuns în țara noastră, la fel ca în trecut.

„Pentru mine este o enigmă faptul că după atâția ani în care s-a vorbit de oportunitățile uriașe pe care le are România, acum când este vorba de implementare banii așteaptă la Bruxelles. Banii nu au fost niciodată problema pentru România.

În perioada 2007-2014 am absorbit 92%, pentru că am făcut un lucru care astăzi nu se mai face. De pildă, preluarea datoriilor, a creditelor pe care România le avea pentru Autostrada Soarelui, Autostrada Timișoarei. Erau lucruri deja create pentru care România era înecată în datorii la Banca Europeană de Dezvoltare. 3 miliarde au fost salvate prin aceste proiecte retrospective. Avem experiență, dar în prezent, rata de absorție este de sub 60%”, a spus Corina Crețu în discuția avută cu jurnalistul Ionuț Cristache.

Există și un domeniu unde lucrurile merg șnur, a afirmat Corina Crețu. „Singurul domeniu unde avem 100% absorbție este cel al Agriculturii, iar aici s-a făcut o derogare pentru ca Guvernul României sa poată deconta toate cheltuielile făcute pentru refugiați.”

O mare problemă, cea a tinerilor din România și a celor care pleacă din țara noastră

Un subiect delicat este și cel al tinerilor români. „Avem absorție de doar 3% pentru tinerii care pleacă din România. Și Slovacia ne-a depășit. Problema tinerilor este că nu reușesc să aibă experiență si au nevoie de niște angajatori care primesc un stimul pentru a colabora cu ei, acesta este un fond european pentru investiții în tineret, garanția europeană pentru tineret”, a declarat fostul comisar european.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]