„Silvia, te așteptăm în Italia!”, a scris pe Twitter pemierul Giuseppe Conte, la anunțul, sâmbăta trecută, eliberării Silviei Romano, răpită la sfârșitul anului 2018 în Kenya, unde era voluntară într-un orfelinat.

Sfârșitul calvarului pentru tânăra femeie, care a fost reținută în Somalia de grupul islamist Al-Shabaab, a fost un succes pentru serviciile secrete italiene, a căror activitate a fost lăudată de presa națională.

Duminică, fosta ostatică a revenit în țară. Când a coborât din avion, Silvia purta hijab (văl islamic) și o vestimentație similară cu cea a femeilor musulmane din Somalia.

După cum relatează Courrier internațional, Silvia Romano a declarat că s-a convertit de bună voie la Islam, necondiționat.

Ea a declarat că a luat această decizie după ce a citit Coranul, în timpul captivității sale. Și-a schombat, de altfel, și numele, în Aisha.

O decizie față de care o parte a presei italiene a reacționat ferm, văzând în ea o trădare, scrie Le Point.

„Am eliberat o musulmană”, scria cotidianul conservator „Libero Quotidiano.

O poziție împărtășită și de Il Giornale: „Musulmană și fericită, Silvia cea ingrată”. „E ca și cum ai vedea un prizonier dintr-un lagăr de concentrare că se îmbracă mândru în uniformă nazistă”, a declarat directorul publicației, Alessandro Sallusti.

Pentru La Repubblica, eliberarea Silviei Romano sună ca „o dublă victorie pentru Al-Shabaab.

„Convertirea tinerei, care nu a fost făcută cu forța, așa cum a declarat ea însăși, oferă acestui grup o nouă imagine pentru prima dată”. De obicei văzuți ca niște asasini cruzi, Al-Shabaab pot fi acum considerați răpitori „plini de compasiune, din moment ce au reușit să-și împingă ostatica să-l îmbrățișeze pe Dumnezeul lor”, scrie cotidianul.

În vârstă de 23 de ani, Silvia Romano a fost răpită la 20 noiembrie 2018 într-un sat din sud-estul Keniei de către acest grup armat care a deschis focul asupra locuitorilor și a rănit cinci persoane.

Potrivit mai multor mass-media italiene, citate de RFI, statul italian ar fi plătit o răscumpărare de două până la patru milioane de euro pentru eliberarea sa.

foto: YouTube