Evenimentul Zilei > Actualitate > Raluca Turcan lansează un proiect de depolitizare a TVR
Raluca Turcan lansează un proiect de depolitizare a TVR

Raluca Turcan lansează un proiect de depolitizare a TVR

Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă, lansarea în dezbatere publică a unui proiect de lege care vizează depolitizarea SRTV şi a SRR.

Proiectul prevede, printre altele, ca numărul membrilor din partea societăţii civile în Consiliile de Administraţie ale celor instituţii media să fie egal cu cel al membrilor numiţi de Parlament, iar funcţia de preşedinte de CA să fie separată de cea de director general.

"PDL face primul pas spre depolitizare şi lansez în dezbatere publică un proiect de organizare şi funcţionare a Televiziunii Publice şi Radioului pentru că ele funcţionează în baza aceleiaşi legi. (…) Propunem creşterea rolului societăţii civile în Consiliile de Administraţie, astfel încât societatea civilă să ocupe şase locuri din cele 13 în CA. De asemenea, PDL propune ca aceia care se află în conducerea acestor instituţii să nu mai poată fi demişi odată cu evaluarea anuală a rapoartelor de activitate. Mandatul acestora să fie prelungit la cinci ani astfel încât să nu se suprapună unui ciclu politic. Să se separe atribuţiile Consiliului de Administraţie şi Comitetului Director, să se separe funcţiile de preşedinte al CA de cea de director general", a declarat Raluca Turcan, conform Agerpres.

Vicepreşedintele PDL mai propune ca "preşedintele CA fie numit, ca şi până acum, în Parlamentul României, directorul general să fie numit şi selectat prin contract de management, prin concurs".

De asemenea, cei şase membri ai CA propuşi de Parlament ar urma să fie votaţi două-treimi, atât în comisiile de specialitate, cât şi plenul Parlamentului. "Ceea ce înseamnă că, atunci când nu ai o majoritate parlamentară, fără o negociere şi o susţinere transpartinică a unor persoane profesioniste nu vor putea fi numite aceste Consilii de Administraţie".

Săftoiu "a înfipt sigla USL deasupra TVR"
Ea a subliniat faptul că postul public de televiziune "trece prin cel mai dramatic moment din existenţa sa şi acest lucru necesită măsuri imediate". "Televiziunea publică a ajuns sub conducerea unui om cu carnet de partid care, până la numirea în funcţie, a fost un purtător oficial de cuvânt al flăcării de propagandă USL. Ca un soldat ascultător, Claudiu Săftoiu, din momentul în care a ajuns la conducerea televiziunii publice,  ca o redută pe care USL a încercat să o cucerească din prima zi a restauraţiei de stânga", a acuzat preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor.

Vicepreşedintele PDL a precizat că proiectul de lege privind SRTV şi SRR va fi postat pe site-ul PDL.
Raluca Turcan a mai iniţiat, în 2009, un proiect de depolitizare a celor două instituţii. Semnat de 55 de deputaţi şi senatori acesta nu a avut suficientă susţinere parlamentară şi a fost respins în 2010 de Senat.
CITIŢI ŞI:

  • Telerevoluţia lui Elwis
  • Greva de la TVR n-a speriat pe nimeni
  • TVR demarează miercuri procedurile de concediere a angajaţilor
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News