RAINEWS. OECD: Europa trebuie să pregătească mai bine ieșirea din măsurile anti-COVID, strategii eficiente pentru redeschiderea economiilor

RAINEWS. OECD: Europa trebuie să pregătească mai bine ieșirea din măsurile anti-COVID, strategii eficiente pentru redeschiderea economiilor

„Europa trebuie să se pregătească mai bine pentru a ieși din noile măsuri riguroase de izolare” pentru a face față celui de-al doilea val al coronavirusului: acesta este apelul lansat de OCDE la prezentarea la Paris a raportului Health at a Glance Europa 2020.

Pentru OECD, astăzi, acum mai mult ca oricând este „fundamental ca factorii de decizie politică să planifice strategii eficiente pentru a-și redeschide economiile şi pentru a evita alte lockdownuri” .

”Conform raportului publicat astăzi, acesta lucru ar însemna adoptarea unor politici de testare, urmărire și izolare mult mai eficiente, care pot fi urmate cu ușurință de cetățeni, precum și măsuri mai bune de distanțare socială”.

Europa, avertizează OECD, "a devenit din nou un hotspot COVID-19. La 15 noiembrie 2020, peste 10 milioane de oameni din Europa fuseseră infectați și mai mult 265.000 au murit din cauza inamicului invizibil ", iar cifrele continuă să crească rapid .

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportul subliniază, printre altele, că „interzicerea adunărilor mari, încurajarea oamenilor să aleagă telemunca, obligarea acestora de a purta măști în public și încurajarea utilizării lor în timpul întâlnirilor private care implică grupuri de risc, precum și limitarea strictă a capacitățiilor restaurantelor, magazinele și a altor locuri publice închise, pot contribui mult la reducerea virusul". „Impactul semnificativ al COVID-19 asupra societății și economiei a readus brusc sănătatea publică printre prioritățile politice ale lumii contemporane”, afirmă OCDE, în rezumatul raportului „Health at a Glance” 2020.

Ştirile recente despre vaccinurile împotriva coronavirusului "sunt încurajatoare, însă combaterea acestei pandemii este un maraton, nu un sprint", a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurría în prezentarea raportului. „Colaborarea internațională - continuă Gurria - va fi esențială pentru a asigura producția în masă și distribuția pe scară largă a vaccinului. Însă țările trebuie să își consolideze susţinerea acordată sectorului sănătății și lucrătorilor din acest domeniu și de asemenea, trebuie să extindă dimensiunea și eficacitatea politicilor de testare, de urmărire și de izolare ".(Rador)