Rafila zice că a găsit vinovații pentru infecțiile nosocomiale. Acuzații pentru managerii de spitale

Rafila zice că a găsit vinovații pentru infecțiile nosocomiale. Acuzații pentru managerii de spitale Sursa foto: Spotmatik | Dreamstime.com

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, consideră că managerii spitalelor sunt principalii vinovați pentru lipsa raportărilor de infecții nosocomiale. Aceștia nu spun adevărul pentru că nu vor să fie penalizați sau depunctați.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că managerii spitalelor nu raportează infecțiile nosocomiale pentru a nu fi penalizați sau depunctați. El a precizat că va anunța o limită minimă de raportare, mai exact 3%.

„Unii manageri au reticiente în a raporta aceste infecții, pentru că lucrul acesta ar duce la depunctarea sau penalizarea lor. Deși când stabilesc contractul de managment și nu există acolo o prevedere care să îi împiedice să stabilească o limită care să fie rațională, rezonabilă, pentru că nu cred că spitalele din România sunt atât de diferite față de spitalele din Uniunea Europeană încât să raporteze zero sau aproape zero infecții nosocomiale. Deci ei trebuie să-și încheie contractele în așa fel încât să stabilească o limită rezonabilă.”, spune Rafila.

Rafila consideră că această limită va putea fi aleasă dacă va exista capacitatea de diagnostic în spitale. „Dezvoltarea laboratoarelor sau a compartimentelor de microbiologie este condiția fără de care nu putem să știm care este situația acestor infecții cu adevărat în România. Dacă nu ai unde să faci diagnostic și dacă acest diagnostic nu este disponibil permanent, nu se poate face un diagnostic corect al infecțiilor asociate asistenței medicale și nici al infecțiilor produse de bacterii multirezistente la antibiotice.”, potrivit Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gov.ro

Infecțiile nosocomiale neraportate

În România s-au făcut progrese nesemnificative în legătură cu raportarea reală a infecțiilor. Există o creștere de la 0,2% la 2%, dar nici aceasta nu e realitatea. Media europeană e de 8 procente. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a precizat că „între raportarea reală și corecție este o diferență de 3 ori, înseamnă schimbări de mentalitate, dar să avem pârghii, să avem laboratoare să depisteze infecțiile.”

Ministrul Sănătății vrea să impună o limită minimă de raportare a infecțiilor de 3%, dar și să sancționeze managerii care nu au declarat datele reale.

Vlăduț Dumitru, epidemiolog Spitalul Târgu-Jiu: „În 2020 au fost 76 de infecții, în 2021, 155, iar anul acesta deja 253. În anii trecuți a fost un trend în nedeclararea infecțiilor, oarecum ascunderea lor de către spitale.”