Evenimentul Zilei > Social > Raport BNR: Românii cheltuie pe apă și mâncare un sfert din salariu. În schimb, avuția populației s-a mărit cu 10% în 2021
Raport BNR: Românii cheltuie pe apă și mâncare un sfert din salariu. În schimb, avuția populației s-a mărit cu 10% în 2021

Raport BNR: Românii cheltuie pe apă și mâncare un sfert din salariu. În schimb, avuția populației s-a mărit cu 10% în 2021

Anul trecut averea netă a populației din România a depășit pragul de 2.600 de miliarde de lei, crescând cu 10%, iar activele imobiliare au fost responsabile pentru majoritatea creşterii, se menţionează în Raportul asupra stabilităţii financiare, publicat de Banca Națională a României. În schimb, cei cu venituri mici sărăcesc în continuare pe fondul inflației.

BNR precizează în raport că deşi plafonarea preţurilor la energie este o măsură utilă pentru a proteja veniturile populaţiei pe termen scurt, eforturile autorităţilor ar trebui îndreptate preponderent înspre dezvoltarea de noi surse de energie regenerabilă şi înspre a diminua dependența de importuri energetice, având în vedere inclusiv spațiul fiscal limitat, dar şi nevoia de transformare structurală a economiei.

Românii cheltuie pe apă și mâncare un sfert din salariu

Gospodăriile din România au cea mai ridicată pondere a cheltuielilor cu alimente şi băuturi nealcoolice din Uniunea Europeană, se menţionează în Raportul asupra stabilităţii financiare, publicat de Banca Naţională a României.

„Accelerarea ratei de inflaţie, în special pe segmentul mărfurilor alimentare, va duce la diminuarea puterii de cumpărare a populaţiei şi a veniturilor disponibile, punând presiune asupra capacităţii de a acoperi serviciul datoriei pentru persoanele care au contractat credite.

Gospodăriile din România au cea mai ridicată pondere a cheltuielilor cu alimente şi băuturi nealcoolice din Uniunea Europeană (25,2 % comparativ cu 15% media UE 27), cât şi una dintre cele mai ridicate ponderi alocate băuturilor alcoolice şi tutunului (5,5%). Suplimentar, persoanele cu venituri mai mici alocă o proporţie mai ridicată din cheltuieli către nevoile de bază; astfel, acestea vor fi afectate mai puternic”, se arată în raportul BNR.

Cheltuim sub media din UE din cauza veniturilor extrem de mici

Ponderea cheltuielilor cu locuinţa se situează sub media UE27 (25% faţă de 32%), din care cheltuielile cu apă, electricitate şi gaze reprezintă 5,1% din cheltuielile de consum. Cu toate acestea, la finalul anului 2020, 24% gospodăriile cu venituri mici întâmpinau dificultăți în a-şi încălzi locuinţa, comparativ cu doar 6% din gospodăriile cu venituri medii şi ridicate.

Este important de menţionat că faţă de finalul anului 2020, momentul colectării statisticilor, preţul gazelor naturale s-a majorat cu 85% (date la aprilie 2022, conform indicilor de preţ de consum), respectiv 18% pentru electricitate; astfel, este de aşteptat ca ponderea populaţiei ce se confruntă cu dificultăţi să se majoreze.

Românii au tot mai multe credite ipotecare și de consum

Raportul BNR arată că o evoluţie similară poate fi observată şi pentru fluxul de credit nou. Fluxul de credit ipotecar nou a atins un maxim istoric (20 miliarde lei) în perioada aprilie 2021-martie 2022, în creştere cu 41% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, pe când fluxul de credit de consum a fost de 20 miliarde lei în aceeaşi perioadă (+44%).

Fluxul de credite acordate de către IFN-uri a atins un maxim istoric de 5 miliarde lei în perioada aprilie 2021- martie 2022, demonstrând că implementarea măsurii de limitare a gradului de îndatorare începând cu ianuarie 2019 nu a constituit un impediment pentru accesul la finanţare al populaţiei, în special cei cu venituri mai reduse ce apelează preponderent la creditele acordate de către IFN-uri, se mai arată în raportul publicat de Agerpres.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: