Peste 25 de spitale noi vor fi contruite până în 2026, cu fonduri din PNRR
- Iulia Moraru
- 15 iulie 2022, 15:17
Un număr de peste 25 de spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, prin intermediul fondurilor din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții ce presupun construcția și dotarea de spitale sau unități spitalicești noi la nivel național, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătății în anul 2021 și convenite cu Comisia Europeană, în urma aplicării unor criterii de prioritizare.
Investiția totală se va ridica la peste 1.7 milarde de euro.
Ministerul Sănătății a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investițiile 2.1 și 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele și aparatura medicală din cadrul PNRR.
Includerea proiectelor în lista proiectelor finanțate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătății, respectând prevederile metodologiei de prioritizare.
Ministerul Sănătății va desfășura trei etape în vederea selecției finale a proiectelor. În ceea ce privește criteriile de eligibilitate acestea trebuie să vizeze atât propuneri de investiții care fac parte din categoria unităților sanitare publice cu paturi, cât propuneri de investiții care se încadrează în bugetul maxim al investiției în valoare de 206,88 milioane Euro fără TVA, se arată în hotărârea de Guvern.
Noile construcții vor respecta cerințele de eficiență energetică
Noile spitale vor trebui să respecte anumite cerințe de eficiență energetică, conform legislației naționale și standardelor de calitate și performanță existente la nivel internațional.
„Prin această sub-investiție, prin finanțare parțială, se vor construi minim 25 de spitale noi sau unități spitalicești. Dintre cele minim 25 de noi spitale sau unități spitalicești, 19 clădiri vor respecta cerințele de eficiență energetică aproape zero (NZEB) conform legislației naționale și 6 vor respecta cerințele privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20 % mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero (NZEB), în conformitate cu legislația națională, și vor fi asigurate prin certificate de performanță energetică”, potrivit notei de fundamentare a proiectului.
Și cabinetele medicilor de familie vor putea fi renovate prin fonduri din PNRR
Peste 180 milioane de euro din PNRR sunt puse la dispoziția medicilor de familie pentru investiții în cabinetele medicale.
Astfel, 3000 de medici de familie sau asocieri de cabinete medicale de medicină primară vor avea posibilitatea de a realiza investiții în renovarea și dotarea cu echipamente medicale și mobilier.
Pentru dotare cu echipamente și mobilier fiecare cabinet medical sau asociere de cabinete poate accesa fonduri în valoare de 45.000 euro fără TVA, în timp ce pentru renovare pot fi solicitate fonduri de până la 15.000 euro fără TVA, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.