Evenimentul Zilei > Actualitate > Arafat bagă românii în case! Revine cel mai mare coșmar
Arafat bagă românii în case! Revine cel mai mare coșmar

Arafat bagă românii în case! Revine cel mai mare coșmar

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a transmis românilor o recomandare-cheie în actualul context în care valul 4 al pandemiei de coronavirus a afectat și România.

Astfel, mesajul lui Raed Arafat îi vizează pe românii care sunt simptomatici și insistă să meargă la muncă având impresia că nu sunt atât de afectați de Covid-19. În opinia șefului DSU, cei care au fost diagnosticați cu teribila boală infecțioasă au datoria să dea dovadă de responsabilitate.

Mai întâi, ei trebuie să accepte că nu mai pot merge la muncă și că trebuie să respecte regulile sanitare. Apoi trebuie să se testeze și să discute cu medicul de familie. Doar așa, cei care au Covid-19 nu ar îngreuna acţiunile de combatere a răspândirii pandemiei în valul 4.

Atenție la simptomele colegilor de muncă

„Vreau să subliniez câteva lucruri. Mai mulţi pacienţi ajung târziu, nu vin şi nu se testează când apar simptomele. Mai mult, în unele unităţi de primiri-urgenţe, după ce s-a făcut anamneza cu pacienţii pozitivi, au aflat că pacienţii care ştiu că sunt simptomatici de câteva zile şi nu s-au testat au mers la locul de muncă fiind simptomatici.

Raed Arafat

Acest lucru face foarte grea combaterea răspândirii pandemiei. Apelul nostru către populaţie este: dacă eşti simptomatic, nu te duci la lucru, porţi masca tot timpul şi te testezi. Dacă eşti pozitiv, anunţi medicul şi intri în izolare şi dacă e nevoie, bineînţeles, ajungi să fi consultat, pentru că aplicarea tardivă a tratamentului poate să pună viaţa unei persoane în pericol.

Raed Arafat: Nu este de glumit cu acest virus

Aşa că nu este de glumit cu acest virus, cine poate fi pozitiv, cine are simptome să nu meargă la locul de muncă, să se testeze şi să ia legătura cu medicul de familie”, a declarat Arafat după ședința de guvern de joi.

În acest context, amintim că joi, 9 septmebrie 2021, au fost confirmate 2.226 de cazuri noi de Covid-19 și 39 de decese din cauza bolii provocate de Sars-Cov-2. Altfel, amintim că prim-ministrul Florin Cîțu a declarat în aceeași ședință de guvern că trebuie accelerată campania de vaccinare.

În acest sens, premierul a promis că nu vor mai exista restanțe pentru personalul din centrele de vaccinare.