Evenimentul Zilei > Actualitate > Raed Arafat critică protestatarii mobilizați de AUR: Focare de răspândire a infecției! A fost și o veste dură pentru români. Alertă
Raed Arafat critică protestatarii mobilizați de AUR: Focare de răspândire a infecției! A fost și o veste dură pentru români. Alertă

Raed Arafat critică protestatarii mobilizați de AUR: Focare de răspândire a infecției! A fost și o veste dură pentru români. Alertă

Șeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a atras atenția că protestul organizat de liderii AUR marți, în fața Parlamentului, față de noul proiect de lege care vizează certificatul verde, poate mări numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus. Totodată, acesta s-a referit și la scenariul conform căruia vaccinarea împotriva Covid-19 cu a treia doză ar putea deveni obligatorie pentru acordarea certificatului verde în Uniunea Europeană.

Amintim că peste 500 de persoane au răspuns apelului lansat de liderii AUR, care anunțaseră inițial că în fața Parlamentului vor ajunge 10.000 de cetățeni nemulțumiți de ultimele restricții sanitare, dar și de noul proiectul de lege despre certificatul verde.

„(n.r. – s-a referit la noul proiect de lege pentru certificatul verde) Este o necesitate pentru a controla răspândirea virusului. Se discută în Parlament, care este suveran. Este vorba despre necesitatea unor măsuri pentru oprirea unei variante cum este Omicron, care în SUA reprezintă peste 70% dintre cazurile infectate.

Noi nu putem spune «lăsați că va fi bine!» Nu merge așa. Trebuie să păstrăm un echilibru. Dacă nu ai măsuri pentru limitarea răspândirii virsului, impactul economic va fi și mai mare. Noi trebuie să fim foarte atenți, mai ales cu noua varianta, care are o viteză de răspândire mai mare decât tot ceea ce am văzut până acum.

Arafat dezvăluie cine sunt protestatarii adunați de AUR

Mulți dintre cei care protestează la Parlament nu cred că există virusul. Asta e problema! Acolo apar focare de răspândire a infecției. Este suficient să fie câțiva infectați și vor da la alții, și așa mai departe…

Foto: EEC-Razvan Valcaneantu

O persoană infectează cam 3 persoane în medie. Între ei, din păcate, au crezut în toate teoriile conspirației, care spun că virusul nu există… Și atunci nu cred și atunci nu poartă mască. Nu știu varianta finală care va fi votată la Parlament, dacă se va vota. Gestionarea acestei situații trebuie să fie pragmatică. Este foarte importantă vaccinarea cu a treia doză″, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

Înaintea acestei intervenții telefonic, șeful DSU a lansat la Antena 3 un scenariu dur pentru mulți români: „La un moment se va putea lua o decizie să se termine valabilitatea certificatului verde european.

Acest certificat se poate prelungi doar dacă ai a treia doză, sunt decizii care se iau la nivel european și sunt unele țări care le-au aplicat mai devreme. Eu am dat exemple de țări care deja au aplicat această regulă.

Vaccinarea cu a treia doză poate deveni obligatorie

Vorbim despre Austria, Israel, dacă nu mă înșel Frața. Nu, nu e vorba despre acest certificat din România! Este vorba despre ce se întâmplă pe plan european. Sunt țări care deja încep să solicite a treia doză să fie obligatorie.

Toate aceste decizii se iau pe baze științifice. Au apărut studii clare la acest moment că cei care au doar două doze și a trecut timp de la a doua doză, șase, opt luni, au protecția scăzută, mai ales la noua variantă.

Sunt studii care au apărut în Africa de Sud, în Statele Unite. Dacă studiile arată clar că rămâi fără imunitate, este foarte posibil ca țările europene să ia decizia ca a treia doză să fie necesară pentru recunoașterea certificatului verde.”