Evenimentul Zilei > Actualitate > Raed Arafat clarifică cine scapă de carantină la revenirea în țară din zona roșie. Sunt puține excepții
Raed Arafat clarifică cine scapă de carantină la revenirea în țară din zona roșie. Sunt puține excepții

Raed Arafat clarifică cine scapă de carantină la revenirea în țară din zona roșie. Sunt puține excepții

Pe fondul îngrijorării românilor legată de revenirea unui context epidemiologic alarmant, Raed Arafat, șeful DSU, a explicat măsurile care se impun la intrarea în România pentru persoanele care vin din țări aflate în zona roșie.

Șeful DSU Raed Arafat a menționat că doar persoanele care sunt vaccinate împotriva COVID-19 pot intra în țară fără a intra ulterior în carantină. Persoanele care sunt de mai puțin de 72 de ore în România nu intră nici ele în carantină însă cu o condiție: dacă au un test COVID negativ.

Precizările oferite de Raed Arafat au venit în contextul în care Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) a anunțat că persoanele nevaccinate care prezintă un test PCR negativ nu intră în carantină.

”ANAT așteaptă urgent o clarificare din partea DSU și CNSU privind declarațiile din mass-media care prezintă în mod eronat faptul că turiștii nevaccinați veniți din țările roșii intră în carantină”, a transmis ANAT.

Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Lista țărilor cu risc epidemiologic, din 29 iulie 2021 a fost actualizată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

– în zona roșie au intrat: Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite;

-în zona galbenă au intrat:

• din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Suriname și Insulele Feroe;

• din zona verde, în urma creșterii incidenței: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen;

-în zona verde au intrat: Oman, Paraguay și Uruguay.

Copiii de până la 6 ani sunt scutiți de carantină

Documentul include o altă modificare importantă, aceea că a crescut la 6 ani vârsta până la care copiii sunt scutiți de carantină la întoarcerea din țări aflate pe lista galbenă sau roșie, fără test PCR. Până acum, de această scutire beneficiau copiii până la 3 ani.

Pentru copiii cu vârste între 6 și 16 ani, scutirea de carantină se face în baza unui test PCR negativ, vechi de cel mult 72 de ore. Măsura este valabilă pentru cei care se întorc din țările aflate în zonele galbenă și roșie.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News