Evenimentul Zilei > Actualitate > Radu F. Alexandru: „Emil Boc e un pion. Sunt calcule care depăşesc ambiţiile şi interesele sale”
Radu F. Alexandru: „Emil Boc e un pion. Sunt calcule care depăşesc ambiţiile şi interesele sale”

Radu F. Alexandru: „Emil Boc e un pion. Sunt calcule care depăşesc ambiţiile şi interesele sale”

Senatorul Radu F. Alexandru a cerut conducerii PDL să tempereze organizaţiile care, fără să aştepte, potrivit statutului, oficializarea candidaturilor la şefia partidului, se grăbesc să-şi declare susţinerea faţă de Emil Boc sau de Vasile Blaga Într-un interviu acordat EVZ, senatorul PDL susţine că această practică ascunde de fapt o teamă a susţinătorilor lui Boc de a pierde lupta în partid.

EVZ: De unde această grabă a organizaţiilor de a-şi anunţa sus­ţinerea pentru unul sau altul dintre candidaţi?
Radu F. Alexandru:
Este expresia unor practici care nu au nicio legătură cu jocul democratic şi corect,  sub semnul căruia ar trebui să se desfăşoare alegerile în partid. E o formă de a exercita o anumită presiune asupra oamenilor, de a-i încorseta în vo­­­tul organizaţiei. Dacă organizaţia a votat într-un anumit fel, atunci automat fiecare viitor delegat la Convenţie va trebui să se simtă obligat să respecte votul organizaţiei. Lucrurile devin absolut inacceptabile din momentul în care acest vot, respectiv această opţiune, se face în orb. Este absolut firesc ca o organizaţie sau alta, în majoritatea membrilor, să-şi exprime preferinţele, pentru o moţiune, pentru un program sau altul, nu pentru un om. Noi nu alegem la viitoarea Convenţie oameni. Alegem programe, moţiuni, acele platforme care în forma în care sunt articulate pot să ne dea sentimentul  unei revigorări a partidului, al unei şanse reale pentru viitoarele confruntări electorale.
Această asumare oficială la nivel de lider va avea un efect decisiv asupra delegaţilor la Congres?
Cu siguranţă nu va avea un efect decisiv. Cei care se iluzionează că practicând astfel de ­metode vor putea să controleze votul, vor avea cu siguranţă sur­­­prize. Dar, cel puţin în măsura în care tu ca om de bună-credinţă afli din media că organizaţiile se încolonează pentru a vota sau a-şi declara sprijinul pentru un candidat sau altul, spui "partida e pierdută". Oamenii merg într-o direcţie sau alta, şi lucrurile, într-un fel, sunt manipulate, dirijate.
Majoritatea organizaţiilor care şi-au declarat susţinerea oficială au făcut-o pentru Emil Boc. Oamenii din jurul lui fac presiuni?Da. Cu siguranţă.
Să înţeleg că declaraţia dumneavoastră este un atac…
Nu e un atac. E un semnal de alarmă legat de practicarea unor modalităţi incorecte în desfă­şurarea votului.

Se teme Emil Boc că va pierde în interiorul partidului?
Eu cred că sunt calcule care depăşesc cu mult ambiţiile şi interesele lui Emil Boc. Cred că, până la urmă, ce-şi doreşte Emil Boc are mult mai puţină im­portanţă în ce-şi doresc 
cei care ies la defilare cu portretele lui Emil Boc. Aceşti oameni care se declară astăzi necondiţionat sus­­­ţinătorii lui Emil Boc până în urmă cu puţină vreme cereau demisia lui Emil Boc din fruntea guvernului.
Este cazul Elenei Udrea.
Eu nu dau deocamdată nume. Nu e singura. Mai sunt şi alte persoane care şi-au declarat op­­ţiunea pentru Emil Boc şi au spus "cum în altă parte, când am fost întodeauna alături de Emil Boc?!". Nici vorbă de aşa ceva.

Să înţeleg că, din punctul dumneavoastră de vedere, Emil Boc e doar un pion în acest moment.
Cu siguranţă.

Al cui?
Ăsta este sentimentul meu.

Al preşedintelui Traian Băsescu?
Deocamdată, rămân la forma 
asta, şi dacă lucrurile vor continua  –  şi spun dacă în ghilimele, cu o doză de candoare pe care mi-o asum –  vă voi spune mai multe.
Credeţi că solicitarea dumneavoastră va avea vreun fel de efect?
Este o probă de onestitate şi de responsabilitate atât din partea Biroului Permanent Naţional, din partea preşedintelui actual al partidului, Emil Boc, cât şi din partea comisiei de organizare a alegerilor. Dacă mâine se depune o moţiune, să zicem, de Monica Macovei? Ce facem? O s-o scoatem din joc, îi anulăm orice şansă?
Există şi riscul acesta.
Atâta vreme cât nu s-a încheiat termenul de depunere a candidaturilor, 
cât  nu cunoaş­tem moţiunile,  noi deja spunem că organizaţia e încolonată, strâns unită în jurul…
Asta aduce a altceva decât a joc democratic.
Asta mă tem şi eu. Cei care fac asta îşi asumă un joc sinucigaş dacă vor continua pe panta asta. PDL se discreditează în faţa electoratului, pierde pe propria lui mână dacă va continua cu aceste practici. Cred că PDL 
e dator să facă tot ce-i stă în putinţă să câştige alegerile din 2012 pentru a avea siguranţa că procesul de reformă a statului va continua.
Credeţi că poate câştiga alegerile din 2012 PDL-ul cu Emil Boc în frunte?
Din punctul meu de vedere, cu tot respectul, sincer respect, cu toată preţuirea sinceră, cu toată solidaritatea cu Emil Boc şi recunoaşterea meritelor absolut reale pe care le are, în momentul de faţă nu cred că Emil Boc poate să fie un vehicul care să lucreze în avantajul partidului, cu el în fruntea partidului. Asta nu înseamnă că Emil Boc nu este un personaj al cărui prezent şi viitor nu înseamnă un loc semnificativ în conducerea partidului.