Nu faceti mai mult de cinci radiografii dentare pentru intreaga dantura pe an.

Chiar daca noile aparate au un nivel minim de radiatii, asigurati-va ca tehnicianul va pune un echipament de protectie, mai ales in zona gatului. Daca aparatul este mai vechi de zece ani, ar trebui sa cautati un cabinet cu tehnologie mai moderna, avertizeaza specialistii.

Radiografiile de ansamblu, mai nocive

Fata de aparatele de radiologie dentara de acum 10-15 ani, noile sisteme au un nivel de radiatii foarte mic, sustin medicii. „Acum sunt aparate pentru care nu sunt necesare norme de securitate speciale. De exemplu, pentru instalarea lor in cabinet, nici macar nu-ti mai trebuie avizul vecinilor directi, cum se intampla in trecut”, spune Alexandru Brezoiescu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti Bucuresti.

Costa intre 12 si 40 de lei

In plus, medicii sustin ca o radiografie dentara mica (facuta fiecarui dinte in parte) va iradiaza cu 80a mai putin decat o radiografie la mana. O radiografie panoramica (ce da o imagine de ansamblu a dintilor si a oaselor maxilarului) are un nivel de radiatii mai mare decat o radiografie mica, insa si aceasta este la fel de sigura.

Cele mai mici radiatii se inregistreaza la radiografiile digitale, in medie, de cinci ori mai putin nocive decat radiografiile dentare obisnuite. Rezultatele acestor radiografii sunt prezentate pe monitorul calculatorului si nu traditional, pe film.

Astfel de radiografii se pot face in centre din Capitala, Brasov, Constanta sau Timisoara. Daca o radiografie mica costa de la 12 la 15 lei, una panoramica ajunge si la 40 de lei. Preturile nu se schimba daca imaginea este captata digital si nu traditional.

Sort cu guler pentru protectia glandei tiroide

Desi medicii sustin ca, in timpul radiografiei, niciun organ nu este iradiat, ca urmare a faptului ca aparatul este indreptat direct catre dinti, este indicat sa purtati in timpul radiografiei echipament special.

„Se foloseste un sort de plumb in partea superioara a corpului, mai ales la femeile care ar putea fi insarcinate”, spune doctorul Nahmany de la clinica Panoramic RX din Capitala. Pentru a proteja glanda tiroida, sortul trebuie sa fie prevazut cu guler.

Daca respectati aceste conditii, puteti face pana la cinci radiografii panoramice (mari) pe an si 50 de radiografii mici. „La aparatele digitale, dozele de radiatii se reduc de trei-zece ori si numarul de radiografii poate creste corespunzator intr-un an”, adauga doctorul stomatolog Bogdan Bader.

Acesta atrage atentia persoanelor care urmeaza un tratament cu radiatii (cum sunt pacientii bolnavi de cancer) sa intrebe mai intai doctorul oncolog daca au voie sau nu sa faca radiografii.

RADIOGRAFII MODERNE

Velvet Dental – 021/317.39.97, Bucuresti

Domenico Med – 0232/216.310, Iasi

Dental Flash – 0264.599.177, Cluj-Napoca

Clinica Trident – 021/317.58.65, Bucuresti

Dentalalex – 0268/326.432, Brasov

Dentalmed – 0268/472.798, Brasov