Deja există temeri privind supravegherea totală din partea statului și afectarea confidențialității

Rusia testează tehnologia de recunoaștere a vocii și a feței pentru a identifica utilizatorii dispozitivelor mobile în timp ce se pregătește să aprobe tehnologia eSIM, care permite consumatorilor să treacă ușor de la un operator la altul, a informat ziarul pro-Kremlin Izvestia.

Banca Centrală a Rusiei supervizează un proiect pilot care utilizează date biometrice personale pentru a deschide conturi de la distanță, în ciuda îngrijorărilor cu privire la supravegherea statului, stocarea datelor și afectarea drepturilor de confidențialitate.

Suportată deja de iPhone 11 și de modelele recente Apple Watch, tehnologia eSIM înlocuiește cardurile SIM tradiționale pentru a autentifica identitățile utilizatorilor via operatorii de telefonie mobilă.

Alexei Chernetsov, șeful proiectului MVNO (operatorul de rețea virtuală mobilă) al Rostelecom, ar putea folosi baza de date biometrică a Băncii Naționale din Rusia pentru a autentifica utilizatorii eSIM de la distanță, potrivit Izvestia.

Publicația nu a spus când va intra în vigoare sistemul de autentificare eSIM, dar viceprim-ministrul Maxim Akimov a declarat la începutul acestei luni că toate obstacolele de reglementare vor fi eliminate „definitiv” într-un an.

Tele2 a fost primul dintre cei mai mari patru operatori ruși care a început să folosească eSIM în țară, în timp ce ceilalți, alături de Serviciul Federal de Securitate (FSB) s-au opus tehnologiei eSIM.

Ministerul rus al Comunicării și Presei a programat întâlniri cu operatori și cu alți actori din industria d eprofil, la începutul lunii octombrie , pentru a revizui cadrul de reglementare național pentru integrarea eSIM, potrivit Izvestia.

Autoritatea anti-monopol din Rusia, Ministerul Comunicării și FSB vor aproba tehnologia eSIM până în ianuarie 2020.

Furnizorul de telecomunicații al statului, Rostelecom, care operează baza de date biometrică națională, este obligat să partajeze datele biometrice ale clienților băncii, fără acordul acestora, cu Ministerul de Interne și cu FSB.

Datele colectate includ imagini faciale și înregistrări vocale și pot fi extinse pentru a include recunoașterea irisului, scanarea palmelor și amprentele, potrivit Rostelecom, notează și The Moscow Times.

Rostelecom ar fi colectat doar 15.000 de probe faciale și vocale pentru baza de date într-un an de activitate.

Stanislav Shakirov, fondatorul și directorul tehnic al grupului pentru apărarea drepturilor pe Internet, Roskomsvoboda, a criticat tehnologia de autentificare eSIM folosind date biometrice bancare ca fiind subiecte ale abuzurilor guvernamentale.

„Folosirea biometriei va permite agențiilor de stat să poată spiona nu numai persoanele pe care instanțele le-au permis să le spioneze, ci pe toată lumea”, a declarat Shakirov.

„Având în vedere numărul de abuzuri din Rusia, tehnologia biometrică ar trebui să fie total interzisă”, a spus el.